Snowdonia Wales

Gebergte van de week – Snowdonia (Wales)

In het noorden van Wales ligt het 2170 km² grote, bergachtige Nationale Park Snowdonia, in het Welsh Eryri geheten. Het gebied kent een flink aantal bergketens waarvan Snowdon, Carneddau en Glyderau het grootste zijn, met bergen hoger dan 3.000 ft. De berg Snowdon is met zijn hoogte van 1.085 meter de hoogste berg in Wales. Het park heeft hieraan ook zijn naam ontleend. De hellingen en valleien zijn gevormd door de herderlijke manier van landbouw wat al sinds mensenheugenis daar plaatsvindt.  

Diverse bergketens in Snowdonia

Het Nationaal Park strekt zich van de Carneddau in het noorden tot de Tarrenydd in het zuiden met daartussen zo'n negentig toppen hoger dan 610 meter (2000ft). Snowdonia is attractief vanwege de diversiteit in bergen die er bestaat en de grote verschillen tussen de bergketens. Zo zijn Snowdon en Glyderau steil en rotsachtig, bestaat Rhinogydd uit glooiende heide heuvels, is Migneint Plateau  vrij vlak en afgelegen, en worden de Arenig bergen omgeven door moeras en veen. Het noordelijke gedeelte van het park wordt als vanouds Snowdonia (Eryri) genoemd, terwijl het zuidelijke gedeelte ook bekend staat als Meirionnydd.

Toerisme Snowdonia

Het gebied is vooral populair onder hikers en klimmers. De berg Snowdon is op verschillende manieren te beklimmen. De meest gebruikte route is het drukke Llanberis pad. Je kunt de top ook per trein bereiken. Vanaf Llanberis Station rijdt er een tandradtreintje in een half uurtje naar de top van de berg. Het Carneddau gebergte met zijn mooie valleien kan goed gebruikt worden voor (winter)rotsklimmen op de kliffen, skiën en wandelen. Glyderau staat bekend om zijn rotsige bergen met veel goede klimplekken zoals Cwm Idwal of de kliffen van Clogwyn y Geifr. Snowdonia kent verder nog een aantal bergketens met ieder zijn eigen karakter en kenmerken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Snowdon Horseshoe

Zonder twijfel is de Snowdon Horseshoe toch wel de bekendste route te noemen in Snowdonia. De route gaat langs de meren Llyn Llydaw en Glaslyn, over de messcherpe rug Crib Coch naar de top van de Snowdon en vervolgens naar Bwlch y Saethau en Y Lliwedd. Een tweede route die zeker de moeite waard is, mocht je Snowdonia een bezoek willen brengen, is de Bochlwyd Horseshoe, een route die twee toppen van de Glyderau aandoet, Tryfan en Glyder Fach. Over de noordelijke rug van de Tryfan klim je naar de top en de Glyder Fach beklim je via de Bristly rug. Naast deze routes zijn er talloze andere routes die zwaardere of lichtere beklimmingen kunnen bevatten. De genoemde twee zijn de bekendste en wellicht ook meest bezochte routes van Snowdonia.

Flora en fauna in Snowdonia

Het park heeft een aantal natuurlijke bossen met bomen als de Welshe eik, berk, es en de hazelaar. Ook een aantal coniferenbossen zoals Gwydir Forest is te vinden in Snowdonia. In het noordelijke gedeelte van Snowdonia vind je zeldzame bloemen zoals de arctische Snowdon Lelie en het is tevens de enige plek ter wereld waar het zeer zeldzame Snowdonia havikskruid (Hieracium snowdoniense) groeit. De dieren die je er kunt spotten zijn met name Welshe schapen, wilde pony's, wilde geiten, otters, marters, hermelijnen, adders, en verder vogels zoals buizerds, visarenden, (steen)valken en de rode wouw. De meest beroemde bewoner van het park is de Snowdon kever (Chrysolina cerealis), met zijn regenboogkleuren.
 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden