Salzburger Festspiele

100 jaar Salzburger Festspiele

Het festival Salzburger Festspiele is één van de beroemdste festivals van Oostenrijk. Het cultuurfestival in de geboortestad van Mozart bestaat in 2020 honderd jaar.

De eerste cultuurfestivals in Salzburg

De geschiedenis van de Salzburger Festspiele begint vlak na de Eerste Wereldoorlog, toen een aantal vooraanstaande Oostenrijkse cultuurliefhebbers uit de puinhopen van die oorlog een festival om vrede te behouden en te benadrukken. De oorsprong van het festival ligt echter al eerder in 1877, toen de Internationale Stiftung Mozarteum een cultureel festival rondom het oevre van Mozart begon. Die festivalreeks hield echter in 1910 op.

De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 diepe sporen in de samenleving. Ook in Oostenrijk, waar met de Eerste Wereldoorlog ook de keizerlijke heerschappij ten einde kwam. Toen de oorlog in 1918 zijn einde naderde besloten de heren Hugo von Hofmannsthal, Richard Strauss (de componist), Alfred Roller, Franz Schalk en Max Reinhardt dat de festivals van de Stiftung Mozarteum een nieuw leven ingeblazen moesten worden. Het hernieuwede festival moest een baken van vrede en cultuur worden en daarmee weer zin geven aan de door de oorlog verwoeste maatschappij.

Jedermann. Das Spiel vom Sterben des reichen Mannes

De officiële opening van het festival liet echter nog even op zich wachten. Het allereerste begin van de nieuwe Festspiele was in augustus 1920, met een uitvoering van het toneelstuk Jedermann. Das Spiel vom Sterben des reichen Mannes dat geschreven was door Hugo von Hofmannsthal en sinds de opening jaarlijks op het programma staat. Al snel groeiden de Salzburger Festspiele uit tot een van de grootste en belangrijkste festivals op het gebied van toneel, opera en klassieke muziek ter wereld. Al snel kreeg het festival ook een eigen Festspielhaus.

De nationaal-socialistische overheersing in Oostenrijk vanaf 1938 gooide nog even roet in het eten. Eerst werd onder dwang van de nazi-propaganda het programma gewijzigd, later werd de duur van het festival ingekort en moest de naam worden aangepast en vanaf 1944 hield het festival helemaal op te bestaan. Dat einde duurde echter niet lang. Al kort na de bevrijding, in de zomer van 1945 al, lukte het om het festival in oude luister te herstellen. Hoewel de programmering in de eerste jaren na de bevrijding nog niet het niveau van voor de oorlog had, herstelde het festival zich langzaam maar zeker tot een van de meest toonaangevende culturele fesitvals van Europa.

Speciale editie Salzburger Festspiele 2020

In 2020 duren de Salzburger Festspiele van 18 juli tot 30 augustus 2020. Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van het festival worden er wat extra eveenementen georganiseerd. Zo worden nooit gerealiseerde ontwerpen van speciale theaters voor het festival alsnog zichtbaar gemaakt voor het publiek doormiddel van moderne kunstinstallaties. Maar het allerbelangrijkst zijn natuurlijk de voorstellingen zelf. Als vanouds staat Jedermann weer op het programma. Andere hoogtepunten zijn de opera’s Don Giovanni en Die Zauberfleute en concerten van het wereldberoemde Wiener Philarmoniker.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden