©Geoff Livingstone lawine

14 doden door lawines in Kasjmir-gebied

©Geoff Livingstone lawineUitzonderlijke sneeuwval met lawines tot gevolg heeft in het Kasjmir-gebied in India en Pakistan veertien mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn zes militairen. Verschillende huizen zijn ingestort.

Twee Indiase militairen kwamen om bij een lawine in de buurt van de stad Kargil en drie Nepalesen werden bedolven onder meters sneeuw vlakbij de zwaarbewaakte grens met Pakistan. In de buurt van Kulgam en Shopian vielen vijf doden nadat een aantal huizen ineenstortten. Tientallen mensen in dat gebied zijn geëvacueerd. In district Astore in Noord-Pakistan kwamen vier militairen om het leven. 22 anderen werden gered.

Uitzonderlijk veel

In het Indiase deel van Kasjmir is op veel plekken de stroom uitgevallen en sommige delen van het land liggen momenteel geïsoleerd van de rest van India. De autoriteiten waarschuwen dat het gevaar nog niet geweken is.

De sneeuwlagen kwamen in beweging door hevige sneeuwval. In drie dagen tijd is driekwart meter sneeuw gevallen. Volgens het Indiase Meteorologisch Instituut van Kasjmir is dat uitzonderlijk veel voor de tijd van het jaar.

In 2012 eiste een omvangrijke lawine in de Siachen-gletsjer het leven van 140 mensen, waaronder 129 Pakistaanse militairen.

Zie ook de Montreal Gazette.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!