Gletsjer in de Ötztaler Alpen (c)chripell

2013 ‘goed’ jaar voor de Oostenrijkse gletsjers

Gletsjer in de Ötztaler Alpen (c)chripellKleinere Oostenrijkse gletsjers hadden een goede tijd in 2013, vooral dankzij hevige sneeuwval in juni. De dikke, verse sneeuw bood goede bescherming aan de ijstongen. De grotere ijstongen ondervonden echter een afname van maximaal 173 meter.

Dat heeft de Alpenvereniging Oostenrijk naar buiten gebracht. Het gemiddelde lengteverlies van de Oostenrijkse gletsjers bedraagt volgens de vereniging per jaar gemiddeld 15,4 meter. Dit jaar was het gemiddelde verlies minder groot dan voorgaande jaren.

90 procent nam in lengte af

Het staat vast dat het gletsjerlandschap blijft afnemen. De gletsjerafname in ruim 110 jaar is goed te zien op foto’s van de Alpen in het Zillertal bij dit nieuwsbericht. In 2012 en 2013 nam 90 procent van de gletsjers in Oostenrijk in lengte af. Ook in andere Alpenlanden nemen de gletsjerlengtes af. Illustrerend is bijvoorbeeld dit overzicht van de gletsjers in Zwitserland.

Opvallend is echter de lengtetoename van twee gletsjers in de Granatspitzgruppe en de Ankogel-Hochalmspitzgruppe in Salzburgerland, Tirol en Karinthië. De Bärenkopf-gletsjer nam toe met 2,5 procent, de  Kleinelend-gletsjer met 1,8. Zeven andere gletsjers in het gebied behielden hun grootte.

Hevige sneeuwval vormt redding

De relatief positieve resultaten zijn te danken aan de meteorologische extremen, volgens glacioloog Andrea Fischer. “De zware neerslag in juni deponeerde tot anderhalve meter sneeuw in het hooggebergte. Door deze beschermlaag konden de gletsjers de recordtemperaturen van de zomer van 2013 beter doorstaan. Ook de sneeuwval in augustus en september verkortten het smeltseizoen aanzienlijk.”

Gletsjers gelegen in laaggelegen gebieden zijn echter wel sterk afgenomen. De Schalfferner in de Ötztaler Alpen nam af met maar liefst 173 meter en de Gepatschferner in hetzelfde gebied leed 114 meter ijsverlies. Bekijk hier een kaartje waarop de Oostenrijkse gletsjers aangegeven zijn.

Bekijk hieronder een korte documentaire (Duits):

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?