Iconische wandelroutes Zwitserland.

3 iconische wandelroutes in Zwitserland

Zwitserland telt ongeveer 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes. Van al die wandelroutes zijn de Via Alpina, Jura Crest Trail en de Alpenpässe-Weg zijn uitgeroepen tot de iconische wandelroutes van Zwitserland.

Wandelen door heel Zwitserland

De drie routes zijn allen langeafstandsroutes, volgens de Zwitsers zelf is zo’n langeafstandswandelroute de mooiste manier om het land te verkennen. Je gaat op eigen kracht, in een rustig tempo en toch ontdek je een groot gedeelte van het land. Juist omdat dat allemaal zo rustig gaat, heb je ook de tijd om alles rustig in je op te nemen en het hele land, in al haar variatie écht te zien.

De drie iconische wandelroutes voeren je door de verschillende landschappen van Zwitserland, maar dat niet alleen. In de dorpen en steden waar je doorheen wandelt, zie je ook alle verschillende bouwstijlen in het land, en kun je genieten van veel verschillende streekgerechten. En natuurlijk maak je alle verschillende lokale gewoonten en gebruiken mee. Zo krijg je dus echt een totaalplaatje van Zwitserland.

Via Alpina

Op de Via Alpina loop je in twintig etappes van Vaduz in Liechtenstein tot Montreux aan het Meer van Genève. Een tocht van maar liefst 290 kilometer, door zes kantons en maar liefst veertien alpenpassen! Op deze route zie je Zwitserland zoals het land kent van de mooiste prenten en ansichtkaarten. Je raad het al, daar heb je wel een behoorlijke conditie voor nodig. Uiteraard kun je ook kleinere stukken van de route lopen. 

Jura Höhenweg

De Jura Crest Trail staat bekend als ‘de gemoedelijke’. De hoogteverschillen maken deze route goed toegankelijk voor veel meer bergwandelaars. In een goede twee weken loop je de 320 kilometer van Zürich naar het Meer van Genève. Onderweg geniet je van een fantastisch uitzicht op de toppen van het Berner Oberland. Meer over de Jura Höhenweg lees je in Bergen Magazine 2 van 2019.

Alpenpässe-Weg

De Alpenpässe-Weg is echt voor de ervaren bergwandelaars. Deze pittige tocht van 610 kilometer lang en verbindt de hoofdstad van Graubünden, Chur, met het Italiaanstalige Ticino en de Duits- en Franstalige regio Wallis. Een behoorlijke tocht dus. Maar wat voor een. De route loopt over spectaculaire passen en paden, en rijgt in 34 dagetappes het ene prachtige uitzicht aan het andere.

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?