3 munros voor beginners

3 munro’s om mee te beginnen

Munro’s, dat zijn Schotse bergen van meer dan drieduizend voet, 914.4 meter, hoog. De naam van de bergen is niet een oud woord in Gaelic, maar komt van Sir Hugh Munro, aan het eind van de negentiende eeuw de eerste die al die toppen in kaart bracht en er een grote lijst van maakte.

Met zijn lijst schreef Munro geschiedenis. Niet alleen toonde hij aan dat het aantal bergen van meer dan 3000 voet in Schotland veel hoger was dan gedacht, hij legde daarmee ook de grondslag voor een hele nieuwe bergsport, die voor het gemak meteen naar hem werd vernoemd: munroing.

Het werd een sport om al die hoge pieken te beklimmen. En hoewel de hoogte van iets meer dan negenhonderd meter misschien niet zo indrukwekkend lijkt in vergelijking met de bergreuzen in de Alpen, is het beklimmen van zo’n munro zeker geen kleinigheid. Het landschap is afgelegen en op veel plekken ruig, en het beroemde (of beruchte) Schotse weer maakt het er niet altijd makkelijker op.

Waar kun je beginnen?

Wie z’n eerste stappen (letterlijk) in de wereld van het munroing wil zetten kan dus maar beter even makkelijk inkomen. De Britse bergclub BMC selecteerde een aantal munro’s voor beginners.

3 munros voor beginners Schiehallion

Ben Vorlich (Loch Earn)

Deze munro ligt aan de rand van de Schotse Highlands, en doordat de hellingen vrij steil zijn, heb je dus een prachtig uitzicht over de lowlands. Het pad naar de top is aardig onderhouden. Pas trouwens wel op dat je deze munro niet verwart met een gelijknamige top in de buurt van Loch Lomond.

3 munros voor beginners schiehallion

Schiehallion

Deze munro is eigenlijk een grote bergrug. Het pad naar de top is voor het grootste deel redelijk onderhouden, maar er zitten een paar stukjes tussen waarbij wat meer klimwerk komt kijken. En kan, zeker als de top in Schotse mist gehuld is, nog best een uitdaging zijn.

3 munros voor beginners Ben Lomond

Ben Lomond

Na Ben Nevis is dit de populairste munro van het land. Niet zo gek ook, want deze top is vanuit Glasgow goed te bereizen en het uitzicht over Loch Lomond is prachtig. Maar daardoor kan het, zeker in de weekenden, behoorlijk druk zijn op de berg.

De Britse bergclub BMC heeft deze drie, en meer munro’s voor beginners op een rijtje gezet

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden