Cullin Hills Schotland

Gebergte van de week - Cuillin Hills (Schotland)

De meest uitdagende bergen van Groot-Brittannië vind je toch wel in Schotland. En nee, niet de Ben Nevis en zijn broertjes, maar de Cuillin Hills op Isle of Skye, het grootste en noordelijkste eiland van de Binnen-Hebriden in het westen van Schotland. De rotsige pieken liggen in de vorm van een hoefijzer en vormen een 11 km lange keten.

De Cuillin Hills zijn onderverdeeld in de Black Cuillin, de hoogste bergen, en de Red Hills, de lagere en minder rotsachtige bergen. De Black Cuillin bestaan vooral uit basalt en gabbro waardoor de pieken erg zwart zijn. Gabbro is ruw soort steen en heeft het voordeel dat het bekend staat om zijn goede grip bij bergbeklimmers. Voor munroisten is het gebergte met 12 munro’s een paradijsje. Een Munro is een Schotse berg met een hoogte van minimaal 3000 ft. (914,4 meter).

Bergwandelen op de Cuillin Traverse

Aan de voet van de Cuillin Hills ligt de Atlantische Oceaan. Door de Golfstroom die zich hier bevindt zijn de bergen onderhevig aan een wisselvallig klimaat met veel regen en mist. Oriëntatie is heel lastig omdat de mist vaak lang blijft hangen en doordat de vulkanische rotsen soms magnetisch kunnen zijn waardoor je kompas niet goed werkt.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De Cuillin Hills zijn populair vanwege de vele routes waarin bergwandelen, klauteren en touwklimmen volop aan bod komen. De bekendste route is de Cuillin Traverse: een route die alle grote toppen met elkaar verbindt in één grote tour. De ridge loopt van de top van Gars-bheinn in het zuiden naar de top van Sgùrr nan Gillean in het noorden. De Cuillin Traverse wordt algemeen beschouwd als het grootste bergbeklimmingsavontuur van Groot-Brittannië.

Bron: www.summitpost.org

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m16!1m12!1m3!1d555389.8225255476!..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0;" allowfullscreen="" aria-hidden="false" tabindex="0"></iframe>

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!