Yosemite El Capitan. Foto Mike Murphy

3x Tomtesterom in de bergen

Yosemite El Capitan. Foto Mike MurphyDe Vlaming Tom Waes gaat regelmatig extreme uitdagingen aan. Inspiratie haalt hij uit zijn "How to"-boek. Tom leerde bijvoorbeeld al paarden te temmen en haaien te hypnotiseren. In al die extreme uitdagingen kunnen activiteiten in en rond de bergen natuurlijk niet ontbreken. Het Belgische tv-programma Tomtesterom is sinds kort ook op de Nederlandse televisie te zien en hieronder geven we een kort overzicht van de extreme uitdagingen die Tom aangaat in de bergen. 

Extreem rotsklimmen, beklimmen van El Capitan

Tom wil bergen beklimmen en zoekt meteen de zwaarste beklimming ter wereld uit; El Capitan, in het Yosemite National Park in Californië. El Capitan is de grootste rotsformatie ter wereld en is 900 meter hoog. Pas in 1958 bereikte de eerste klimmer de top. Zelfs de meest ervaren klimmers doen er vaak een paar dagen over om de top te bereiken. In de uitzending krijgt hij hulp van 2 professionele Belgische klimmers die met hem El Capitan willen gaan beklimmen.

Schansspringen van de Grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen

Tom gaat schansspringen, en in plaats van de kleine schans te pakken, gaat hij voor de grote. De Grote Olympiaschans in Duitsland is een skischans waarop atleten kunnen schansspringen. De schans is 149 meter, en de snelheid is vaak 100 kilometer per uur. Het schansrecord springen staat op 143,5 meter door Zwitser Simon Ammann in 2010. In de uitzending bleek dat uiteindelijk iets te hoog gegrepen, mede doordat Tom zelfs nog nooit geskied had. Doordat nog nooit een Belg heeft meegedaan aan een officieel schansspringtornooi zag Tom een kans om Belgische skigeschiedenis te schrijven. Hij zou als eerste een Belgisch record schansspringen kunnen vestigen. Het enige wat hij daarvoor moest doen, was deelnemen aan een wedstrijd en een geldige sprong maken. De afstand maakte niet uit, hij mocht alleen niet vallen. 

Marathon des Sables in Zuid-Marokko

In deze uitzending gaat Tom de marathon des Sables lopen. De Marathon des Sables is niet zomaar een marathon, het is een zesdaagse ultraloop van ongeveer 252 kilometer in de woestijn van Zuid-Marokko. De ultraloop wordt sinds 1986 jaarlijks gelopen, en wordt beschouwd als de zwaarste loop ter wereld.

De loop bestaat uit zes etappes die in zeven dagen door de sahara gelopen worden. De langste etappe is 84 km en de andere zijn tussen de 20 en 40 km lang. Het parcours wordt elk jaar opnieuw bepaald. In 2010 eindigde de Nederlandse atlete Jolanda Linschooten tweede met een tijd van 30 uur en 20 minuten. De hoogst gemeten temperatuur is 45 graden. Met heel veel bloed, zweet en blaren op zijn voeten bereikt Tom in deze voorstelling de finish.

En voor de échte bergliefhebbers en extraatje:

;)

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)