winterwandeldorpen Oostenrijk

4 winterwandeldorpen in Oostenrijk

Wintersport staat voor velen synoniem aan skiën en snowboarden. Maar wintersporten is veel meer dan dat. In vier Oostenrijkse dorpen staat ’s winters wandelen centraal. 

Je zou het in de drukte van de skipistes bijna vergeten, maar de winter kan juist een periode van rust zijn. De sneeuw dempt veel geluiden, waardoor het een stuk rustiger wordt om je heen. En wandelend kun je van die rust genieten. Bijvoorbeeld in de vier winterwandeldorpen van Oostenrijk. 

Kartitsch, het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk

Kartitsch, in Osttirol werd in 2018 aangewezen als het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk. Rondom het kleine dorpje lopen negen bekroonde winterwandelroutes die, hoewel ze qua lengte en moeilijkheidsgraad behoorlijk uiteenlopen, een ding gemeen hebben: ze voeren je door een prachtig winterlandschap. Vanaf de paden heb je prachtige uitzichten over met sneeuw bedekte boerderijen, de bergkam van de Karnische Alpen en de Ortler. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Schladming: afwisseling

Schladming doet bij wintersporters wellicht eerder een belletje rinkelen. Maar tussen de pistes zijn volop mogelijkheden voor een wandeling, met of zonder sneeuwschoenen. Kies je ervoor om de sneeuwschoenen wel onder te binden, dan kun je zelfs met een gids de Dachstein over. Daarnaast kun je je uitleven op de langlaufloipes of een fatbike pakken en op dikke banden door de sneeuw rijden. Echte durfals kunnen er zelfs ijsklimmen! Kortom, alle mogelijkheden om in de rustige gebieden buiten de pistes een mooie vakantie te vieren. 

Flonkerende lichtjes in Filzmoos

Ook Filzmoos is een bekende naam onder wintersporters, maar ook hier vind je meer dan alleen maar pistes en skiliften. Er liggen tientallen kilometers winterwandelroutes voor je klaar. Van korte en makkelijke routes tot uitdagende tochten. Een aanrader is de route voor wandelaars en langlaufers hoog op de Roßbrand. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht. Naast al die routes die je zelf kan lopen, kun je onder begeleiding ook nog op sneeuwschoenen op pad. In de adventsperiode zijn er ook nog avondwandelingen mogelijk, waarbij je tussen de flonkerende kerstlichtjes wandelt! 

Rust in het Lesachtal

De dorpen in het Lesachtal in Karinthië horen bij de ‘bergsteigerdörfer’. De focus ligt hier op kleinschalig toerisme. Hier vind je de rust die je nodig hebt om tijdens je wintervakantie even helemaal los te koppelen van het alledaagse leven. Als je hier een winterwandeling maakt, loop je over dezelfde paden als waar eeuwen geleden al jagers liepen. Tussen je wandelingen door kun je hier genieten van de lokale broodspecialiteiten. 

 

 

 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?