alpenweide

7 tips om goed voorbereid een lentebergwandeling te maken

De dagen worden weer wat langer en de temperaturen hoger: het is lente! Het bergwandelingenseizoen is geopend en voor veel bergliefhebbers betekent dit dat het weer tijd is om je wandelschoenen aan te trekken. Maar hou, voordat je erop uit trekt rekening met een paar zaken! 

Let op oude sneeuwvelden

Lang na de laatste sneeuwval kan er nog sprake zijn van oude sneeuw op de wandelpaden. Deze sneeuw is vaak bevroren en daardoor spekglad. Oude sneeuw vind je voornamelijk op hellingen die op het noorden liggen of als het weer heeft gevroren nadat er al dooi is geweest. Let dus goed op waar je gaat staan en voorkom een glijpartij!

alpenhut

Dichte hutten én dichte wegen

Veel berghutten zijn pas laat in de lente geopend voor bezoek. Check de openingstijden van berghutten in jouw wandelgebied bij een toeristenpunt of Alpenvereniging om te voorkomen dat je voor een dichte deur komt te staan. Wat de wegen betreft: in de (late) herfst kan het best stormen. Doordat er soms lawines plaatsvinden of bomen omwaaien, kan het zijn dat de wandelroute die je hebt uitgekozen verlegd is, of afgesloten. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Houd rekening met temperatuurverschillen

In het lentezonnetje kan het heel warm aanvoelen, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Het antwoord? Laagjes! Een shirt onder een trui onder een jas. Zo kun je het beste reageren wanneer het ineens een stuk warmer, of kouder wordt. Ook kun je de kracht van de zon in de lente het beste niet onderschatten en zijn zonnebrand, een zonnebril en een pet of hoed onmisbaar wanneer je een tas inpakt voor een bergwandeling.

Het is beter in de zon dan in de schaduw!

In de lente kun je het beste kiezen voor een helling op het zuiden, omdat die de meeste zon pakt. De voordelen hiervan zijn dat het warmer is, en dat er minder kans is op oude sneeuw omdat deze daar vaak al is gesmolten.

Wandelen in de zon

Bouw de intensiteit van je tochten langzaam op

Bij een bergwandeling in de lente is het beter om jezelf te onderschatten dan overschatten. Na de lange winterstop is het verstandig om de conditie weer langzaam op te bouwen. Wandelen in de bergen is eerder een marathon dan een sprint, dus doe het rustig aan!

Respecteer de natuur en omgeving

Deze geldt uiteraard het hele jaar door; laat alle dieren met rust, voorkom lawaai en blijf op de paden. In de lente zijn er veel jonge dieren waardoor de volwassen dieren extra op hun hoede zijn. Hou daarom altijd je eventuele hond aan een korte lijn maar laat deze los wanneer je een aanval van een dier aan kunt zien komen. Mochten er toch onverhoopt (vee-)dieren op het pad staan; probeer er met een grote boog omheen te lopen om ze niet schichtig te maken. Een volwassen Alpenkoe kan toch al gauw zo'n 500 kilo wegen, dus daar wil je geen ruzie mee!

koe met bergen

Poets je kennis op

De beste manier om problemen te voorkomen, is door te leren. Alpenverenigingen zijn er om ervoor te zorgen dat alle alpensporten zo ongelukken-vrij mogelijk gebeuren en bieden vaak trainingen aan. Check ze op de website van de Oostenrijkse Alpenvereniging.

Check je uitrusting

Het klinkt misschien logisch, maar toch is het fijn dat je er halverwege een mooie bergwandeling achter komt dat je schoenzool helemaal versleten is! Check daarom ruim voordat je gaat goed je uitrusting, zodat je voldoende tijd hebt om bijvoorbeeld nieuwe bergschoenen te kopen, en in te lopen! Ook is het goed om je wandelkaarten en -gidsen te checken. De bergen gaan natuurlijk nergens naartoe, maar routes kunnen over de jaren wel aan verandering onderhevig zijn door bijvoorbeeld lawines. Ook kan het nooit kwaad om een EHBO-setje mee te nemen, en een goed opgeladen telefoon en een powerbank. Een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje.

Bron: Bergwelten.com

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer