modder bergwandelen

Modderige wandeling? Zeven tips

De herfst is een echt wandelseizoen. Maar tijdens je wandelingen in de herfst is de kans wel groot dat je te maken krijg met natte omstandigheden. Modder dus. En daar moet je rekening mee houden. Want modderige omstandigheden zijn niet alleen oncomfortabel, soms zijn ze zelfs onveilig! Met een paar handige tips en een beetje achtergrondkennis voorkom je dat. En hou je het ook nog een beetje leuk.

Eerst even over modder. De meesten van ons zullen het er over eens zijn dat modderige wandelpaden vervelend zijn. Niet zo gek ook. Modder is soms verraderlijk. Voor je het weet glij je weg of sta je opeens in een diepe plas en stroomt het water van bovenaf je schoenen in. Of nog erger: je wordt vastgezogen in de modder en komt alleen met hulp nog uit die modderplas. Hoe dan ook is het vies. Modder heeft de vervelende eigenschap dat het werkelijk overal terechtkomt en daar blijft zitten. En niet alleen veel wandelaars worden niet vrolijk van modder. Ook terreinbeheerders en de organisaties die paden en routes onderhouden worden bepaald niet gelukkig van modderige bergpaden.

Modder en erosie

Want terwijl jij van top tot teen onder de modder zit, vraagt een routebeheerder zich af hoe hij alle schade aan de route weer moet herstellen. Ja echt, want die modder die jij ’s avonds van je schoenen borstelt, was ooit de toplaag van het wandelpad. En die had daar eigenlijk moeten blijven liggen. Modder betekent dat er meer erosie op het pad plaatsvindt en dus dat het pad harder slijt.

Allemaal zaken die je als bergwandelaar wil voorkomen. Want wie wil er helmeaal bemodderd thuiskomen in de wetenschap dat het pad ook nog eens beschadigd is? Maar hoe doe je dat?

Kies de route met de minste modder

Het belangrijkste: veiligheid. Als de omstandigheden op een route extreem modderig zijn, moet je je afvragen of je die ene route wel moet gaan lopen. Vies worden is nog tot daaraantoe, maar een modderige glijpartij op een steile helling is soms levensgevaarlijk. Kiezen voor een iets minder modderig plan B is dan een beter idee.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Modder-proof schoenen en kleding

Als je op pad gaat, ga er dan vanuit dat je vies wordt. Met andere woorden: kleed je zo aan dat je tegen modder kan. Kies voor waterdichte schoenen met grof profiel zodat je zo veel mogelijk grip hebt in de blubber en droge voeten houdt. Gamaschen houden diepe modder buiten en zorgen ervoor dat je broek niet doorweekt raakt. Meer tips om droog te blijven lees je hier. En neem (natuurlijk) ook wat extra’s mee, zodat je na je wandeling doge, schone kleren kan aantrekken.

modder bergwandelen

Kies het juiste moment

Ga op het juiste moment op pad. Modder is gedurende de dag niet altijd even zacht en zompig. Afhankelijk van wat de modder veroorzaakt, natuurlijk. Als de modder veroorzaakt wordt door zachte sneeuw, bijvoorbeeld in het voorjaar, of in de late herfst, is het vaak een goed idee om zo vroeg mogelijk te vertrekken. De vroege ochtenden zijn koud en dus is de sneeuw minder ver gesmolten. En dat betekent minder water en dus minder modder op het pad. Het omgekeerde kan soms ook: laat vertrekken. Bijvoorbeeld na een koele en zelfs regenachtige zomernacht. Dan kan het een idee zijn om wat later op pad te gaan, zodat de warme zomerzon het pad al een beetje heeft laten drogen. Om diezelfde reden is het vaak ook handig om aan de zonnige kant van een helling te wandelen.

Loop niet om de modder heen

Als je een modderplas tegenkomt, is het aantrekkelijk om daar met een boog omheen te lopen. Aan de randen van het pad groeit soms nog wel wat gras en je weet zeker dat je niet tot over je enkels in de blubber terechtkomt. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Sowieso is het vaak niet verstandig om buiten de uitgezette paden te gaan, zeker niet op hellingen. Maar er is meer. Terwijl je het deel van het pad waar de plas ligt, ontziet, trap je de planten langs de kanten stuk. En dat is natuurlijk zonde van het bos, en niet zo netjes naar de beheerder van het terrein. Maar het is ook nog eens ontzettend slecht voor het pad. Doordat je de planten langs de kanten stuktrapt én in de zachte ondergrond drukt, worden de kanten óók modderig. Natuurlijk niet als jij de enige bent die daar loopt, maar in de Alpen kun je er vanuit gaan dat je niet de enige bent. Zeker niet rondom de vakantieperiodes. Kortom: toch door de plas. Je hebt niet voor niets stevige schoenen en gamaschen aangetrokken.

Stokken!

Bang dat je uitglijdt als je door een modderplas stapt? Niet gek. Een paar goede stevige wandelstokken kunnen helpen om dat extra steuntje te geven waarmee je iets stabieler door de modder stapt.

Eten, drinken en goed gezelschap maken het aangenaam

En dat door de modder stappen is vaak wel wat zwaarder dan een tocht over een droog pad. Wat extra eten en drinken is dan helemaal geen gek idee. Neem vooral iets warms mee. Immers: modderige paden betekent ook koel en vochtig weer. Niks lekkerders dan een kop hete thee, koffie of soep om tussendoor even mee op te warmen. En ja, een beetje afzien hoort er natuurlijk wel bij. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval goed gezelschap bij je hebt onderweg. Gedeelde smart maakt halve smart en je hebt een getuige die achteraf al je sterke verhalen over die loodzware modderige tocht kan bevestigen.

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?