Michael Wohlleben en Ueli Steck. Photo by Ueli Steck / Michael Wohlleben

#82summits: alle hoge alpentoppen in één zomer!

82 toppen verspreid door Frankrijk, Italie en Zwitserland in één zomer beklimmen. Dat lijkt onhaalbaar, maar toch gaan bergbeklimmers Ueli Steck en Michael Wohlleben het proberen met hun project #82summits. En ze klimmen alleen, alle afstand tussen de toppen leggen ze af op pure spierkracht.

Begonnen met Piz Bernina

Het plan om alle Alpentoppen van meer dan 4000 meter in één zomer te beklimmen is niet nieuw. Het project is volgens Steck dan ook niet opgezet om een record te breken, maar puur uit plezier en liefde voor de bergen. Vorig jaar kwamen Steck en Wohlleben bij elkaar om 's winters een aantal toppen in de Dolomieten te beklimmen. Inmiddels zijn de twee begonnen aan hun nieuwe project met het beklimmen van de Piz Bernina op 11 juni. De toppen van het Berner Oberland zijn de volgenden op het programma.

Eerdere pogingen

Er zijn al eerder pogingen geweest om alle 4000ers van de Alpen in korte tijd te beklimmen. In 2004 kwam de Franse alpinist Patrick Berhault bij zijn poging om het leven. In 2007 lukte het de Sloveen Miha Valic wel om, met verschillende partners alle 4000ers in iets meer dan honderd dagen te beklimmen. Hij gebruikte wel een busje om zich van berg naar berg te verplaatsen. Een jaar later kregen twee Italianen het voor elkaar om in 60 dagen alle 82 hoge toppen te beklimmen. En zij verplaatsten zich alleen te voet, per ski of op de fiets.

Wie de huidige poging van Steck en Wohlleben wil bijhouden, kan ze volgen op de de site van hun project.
 

 

 

Bron en afbeelding via planetmountain.com

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?