Aconcagua_Roland Baumschlager

9-jarige beklimt Aconcagua, hoogste berg Argentinië

Aconcagua_Roland BaumschlagerEen 9-jarige jongen uit Californië heeft samen met zijn vader de hoogste berg van Argentinië en tevens van Zuid-Amerika beklommen. Tyler Armstrong is de jongste bergbeklimmer die de top van de Aconcagua heet bereikt.

De Aconcagua is 6.962 meter hoog en zeker geen makkelijke om te beklimmen. De steile hellingen en de extreme kou hebben vele slachtoffers geëist in het verleden. Maar de jonge Tyler Armstrong, die een jaar geleden de Kilimanjaro in Tanzania beklom, liet zich hier niet door tegenhouden. Hij heeft een doel gesteld en wil alle zeven hoogste bergen van zeven verschillende continenten beklimmen.

9-jarige op Aconcagua uitzondering

Normaal mag niemand jonger dan 14 jaar de Aconcagua beklimmen, maar Armstrongs familie wist een Argentijnse gids te overtuigen zodat hun zoon toch mee kon doen. Uiteindelijk hebben Tyler en zijn vader de ‘Polish Glacier’-route genomen, waarbij je niet hoeft te klimmen. Alleen als ze steile met ijs bedekte hellingen over moesten, verbonden ze elkaar met touwen.

Motivatie om Aconcagua te beklimmen

“Ieder kind kan dit doen,” geeft Armstrong toe, “ze moeten het alleen proberen. En het is belangrijk dat ze echt zijn ingesteld om hun doel te halen.” Die vastberadenheid was voor Armstrong geen probleem: ter voorbereiding op de Aconcagua oefende hij anderhalf jaar lang twee keer per dag. Armstrong zamelde ook geld in, niet alleen voor zichzelf en zijn ouders om de klim te financieren, maar ook voor het CureDuchenne-project, dat zich inzet om de spierziekte Duchenne tegen te gaan. Die ziekte komt voornamelijk voor bij jongens en zorgt ervoor dat je spieren langzaam afbreken, waardoor je steeds zwakker wordt.

In 2014 heeft Armstrong als plan Noord-Amerika’s hoogste berg te beklimmen, de Mt. McKinley in Alaska.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?