In Giro d'Italia aankomst op Col du Gabilier. Foto guido bellomo

Aankomst op Col du Galibier in Ronde van Italië 2013

In Giro d'Italia aankomst op Col du Gabilier. Foto guido bellomoDe vijftiende etappe in de Ronde van Italië (Giro d'Italia) 2013 eindigt op zondag 19 mei op de Col du Galibier (Frankrijk), waarvan het hoogste punt op 2646 meter hoogte ligt. Dat maakte de organisatie woensdag op een persconferentie in Las Vegas bekend.

Ter ere van Marco Pantani

De Galibier is in het schema opgenomen om de in 2004 overleden Italiaan Marco Pantani te eren. De Italiaan reed in 1998 in de vijftiende Tour de France-etappe na een aanval op de Galibier de Duitser Jan Ullrich uit het geel. In 1998 won hij met overmacht zowel de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Italië met in beide rondes twee etappezeges. Voor de Tour de France was het de eerste Italiaanse overwinning in meer dan dertig jaar.

Col du Galibier in 2013

De bergetappe begint in het Italiaanse Cesana Torinese en leidt het peloton langs Susa en Val d’Arc naar Valloire, aan de voet van de Galibier, die langs de noordzijde beklommen wordt. Het wordt de eerste keer in de geschiedenis van het wielrennen dat de aankomst van de etappe op de top van de Galibier ligt, nadat die langs de noordkant beklommen werd. Sowieso is het de eerste keer dat deze Alpenreus in het parcours van de Giro d’Italia ligt.

In Giro d'Italia aankomst op Col du Gabilier. Foto guido bellomo

De beklimming aan de noordzijde van de Col du Galibier is ongeveer 18 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8% en op de steilste stukken zo’n 11%.

De Ronde van Italië 2013 gaat van start in Napels en wordt van 4 tot en met 26 mei 2013 verreden. Het volledige routeschema zal op 30 september bekend gemaakt worden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis