Meru. Foto Meru Eleven

Amerikanen beklimmen de berg Meru via Shark's Fin

Amerikaanse bergbeklimmers zijn er bij hun derde poging in geslaagd om via de zogenaamde "Shark's fin" de centrale top van de Meru in de Himalaya (6.310 m) te bereiken. Het is voor het eerst dat de Meru via deze nieuwe route op de noordwest flank beklommen is.

In de afgelopen jaren, na de eerste beklimming van de centrale top van de Meru in 2001, zijn er al een tiental expedities geweest die geprobeerd hebben om via de "Shark's fin" de top te halen. Allemaal hebben ze hun poging moeten afbreken.

De Amerikanen Jimmy Chin, Renan Ozturk en Conrad Anker hebben op 2 oktober wel de top van de Meru bereikt via de "Shark's fin". Voor Conrad Anker was het de derde keer dat hij via deze route probeerde om de top te bereiken, voor Jimmy Chin en Renan Ozturk was het de tweede keer.

De centrale top van de Meru werd in 2001 voor het eerst via de noordwand beklommen door de Russische alpinist Valeri Babanov. Hij deed dit in vijf dagen tijdens een solobeklimming, het was zijn tweede poging om de Meru te bedwingen. In 2002 kreeg hij voor zijn prestatie de Piolet d'Or, een prijs voor buitengewone prestaties in de bergsport.

Bron: planetmountain.com

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?