Het is vandaag veertig jaar geleden dat een vliegtuig in de Andes neerstortte.

Andesvliegramp van 1972

Het is vandaag veertig jaar geleden dat een vliegtuig in de Andes neerstortte.Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat vlucht 571 van de Uruguayaanse luchtmacht op 12 oktober 1972 vertrok uit Montevideo. Aan boord van het vliegtuig was het Old Christians Club rugbyteam, dat op weg was naar een vriendschappelijke wedstrijd in Santiago, de hoofdstad van Chili. Het vliegtuig stortte, na een tussenstop, op 13 oktober neer in de Argentijnse Andes.

De veertig inzittenden van de vlucht waren de spelers van het rugbyteam en hun vrienden en familie. Het toestel werd bestuurd door een vijfkoppige bemanning van de Uruguayaanse luchtmacht. Na het vertrek vanuit Montevideo werd het vliegtuig, door het slechte weer, op de avond van 12 oktober gedwongen een tussenstop te maken in het Argentijnse Mendoza. Het vliegtuig vertrok op 13 oktober 1972 vanuit Mendoza naar Santiago.

Het vliegtuig crashte op dezelfde dag tegen een bergtop. Twaalf passagiers kwamen direct om bij de crash en gedurende de eerste nacht in de bergen overleden er nog vijf aan hun verwondingen. De overlevenden verscholen zich in de romp van het vliegtuig en overleefden de eerste dagen op koekjes, chocoladerepen en wijn, die aan boord van het vliegtuig waren. Deze voorraden waren echter klein en snel op. Nadat de overlevenden op de radio hoorden dat de zoektocht gestaakt was, besloten zij na lang overleg delen van de overledenen op te eten om te overleven.

Een lawine doodde op 29 oktober nog eens acht overlevenden, waarna het voor de rest duidelijk werd dat zij zelf hulp moesten zoeken. Op 12 december vertrokken Nando Parrado en Roberto Cannessa richting Chili. Op 22 december 1972 werd de helft van de overlevenden op de berg met een helikopter gered en een dag later haalde dezelfde helikopter de rest van de overlevenden op.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past