Argentijnen aarzelen om gletsjers te beschermen

Als berg- en natuurliefhebber wil je natuurlijk dat de gletsjers over de hele wereld beschermd worden. In Argentinië zijn ze daar nog niet van overtuigd. Er is een wet die smeltende gletsjers beter moet beschermen, maar de mijnbouwprovincies bieden verzet.

30 september buigt de Argentijnse Senaat zich over deze wet. Als deze goedgekeurd wordt, heeft dit waarschijnlijk nadelige gevolgen voor de mijnbouw. Er moet dan goed onderzocht worden welke mijnen een bedreiging vormen voor de gletsjers en moeten sommige mijnen misschien dicht.

Volgens milieuactivisten en landbouwers kunnen de activiteiten van een mijn de inkrimping van de gletsjers versnellen en kan de cyanide die gebruikt wordt voor goudwinning het smeltwater vervuilen.

De Argentijnse gletsjers zijn samen met die van Chili de grootste van Zuid-Amerika. Ook deze gletsjers, net als in andere delen van de wereld, verliezen grootte door smelting van het ijs. De klimaatveranderingen zijn de grootste oorzaak, maar ook industrie, mijnbouw, toerisme en infrastructuur hebben invloed. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past