Red bull lange weg

Atleten vestigen record bij trektocht door de Alpen

Een bijzonder record. In maart vertrokken zeven bergsporters voor een tocht te voet en op de ski dwars door de Alpen, voor de Red Bull Lange Weg. En veel eerder dan verwacht zijn ze aangekomen bij het eindpunt, na een tocht van 1917 kilometer.

Race tegen de klok

Het doel van de onderneming was om in minder dan 41 dagen van het Oostenrijkse Reichenau an der Rax naar Nice te trekken. Een ware race tegen de klok. Daarbij werd geen gebruik gemaakt van mechanisch vervoer, dus ook niet van fietsen. Alles ging te voet, of op de toerski. Daarbij namen de atleten niet de kortste en makkelijkste weg, maar juist een route vol uitdagingen, zoals een beklimming van de Mont Blanc en de Dufourspitze.

Tegenslag

Hoe moeilijk die tocht was, bleek wel uit het feit dat lang niet alles van een leien dakje ging. De geplande beklimming van de Dufourspitze kon niet doorgaan wegens slechte weersomstandigheden, en op de Mont Blanc moest het team honderd meter onder de top omdraaien wegens het grote lawingevaar. Ook had het team te maken met uitvallers. Tamara Lunger en Nuria Picas moesten afhaken, om uiteenlopende redenen.

Een record

Maar er waren ook mooie momenten. Niet in de laatste plaats het volbrengen van de tocht zelf. De atleten waren 36 dagen onderweg. Veel korter dan de 41 geplande dagen. Onderweg kreeg het team te maken met sneeuwstormen op 3700 meter hoogte en kniehoge sneeuw, maar eindigden de tocht in het zonnetje op het strand. “Totally crazy!” aldus Phillip Reiter. Mooie momenten beleefden de atleten ook op de top van de Grossglockner, die wel succesvol beklommen werd.

Red Bull lange weg

In het kort:

Voor wie de reis gemist heeft, nog even een korte samenvatting:

Op 17 maart vertrokken zeven atleten uit het Oostenrijkse Reichenau an der Rax. Eindbestemming: Nice. Op weg daar naartoe legden de atleten 1721 kilometer te voet en op de ski’s af. Dat betekent dat ze per dag gemiddeld meer dan 47 kilometer aflegden, met een gemiddelde tijd van iets minder dan 11 uur reizen per dag. Daarbij klommen ze bij elkaar 89.644 hoogtemeters. Wil je de hele reis nog eens nakijken? Dat kan op de site van Red Bull.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.