Duizend kilometer rennen en vliegen tijdens de Red Bull X Alps race

Liefhebbers van sport en bergen kunnen zich elke zomer weer vergapen aan de bergetappes van de Tour de France. Maar er is meer. Op 5 juli 2015 start de Red Bull X Alps race.. Ferdinand van Schelven vertegenwoordigt Nederland. Tom De Dorlodot doet mee in het Belgische team.
De Red Bull X Alps is een race waarbij de atleten te voet en met paragliders de Alpen oversteken. De afstand die ze daarbij overbruggen is -hemelsbreed- iets meer dan duizend kilometer.

De route slingert dit jaar door de Alpen van de Oostenrijkse regio Salzburg, via Duitsland, ItalieItalië en Frankrijk naar Monaco. Onderweg moeten de deelnemers een aantal door de jury aangewezen punten op de kaart passeren, waaronder een paar bekende plekken, zoals de Mont Blanc en de Matterhorn. Als het weer meezit, kan een groot deel van die afstand met paragliders worden afgelegd. Zit het tegen, dan moeten de deelnemers te voet verder. Daarbij gaan ze tot het uiterste. Sommige atleten weten lopend wel honderd kilometer op één dag te overbruggen. Dat is doorlopen, want ’s nachts mag er alleen geracet worden als de atleet een ‘nightpass’ heeft. Anders moet hij of zij verplicht rust houden.

Proloog

Om de race extra spannend te maken is er dit jaar ook een proloog. Op 2 juli gaan de atleten met elkaar de strijd aan rondom het Oostenrijkse plaatsje Fuschl am See. De snelste drie atleten van de proloog krijgen bij de start op 5 juli een voorsprong van vijf minuten op de rest. Daarbij krijgen de beste drie een extra nightpass, waarmee ze doormiddel van een nachtelijke tocht hun voorsprong nog eens extra kunnen vergroten. 

Nederlandse en Belgische deelnemers

Ferdinand van Schelven heeft al vaker meegedaan met de race, en niet onverdienstelijk. In 2011 werd hij zevende en in 2013 vijfdezesde. Tom De Dorlodot deed ook al vaker mee, sinds 2007. Je kunt de verrichtingen van Van Schelven, De Dorlodot en alle andere deelnemers live volgen. Daarvoor kun je terecht op de site van Red Bull X Alps.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling