Beer in Beieren

Beer in Beieren!

In de buurt van het Duitse Garmisch-Partenkirchen is een bijzondere ontdekking gedaan. Natuurliefhebbers ontdekten in de sneeuw ten zuiden van het Duitse wintersportoord pootafdrukken van een bruine beer.

Volgens de autoriteiten is er absoluut geen reden voor ongerustheid nu er midden in de winter een beer rondscharrelt. De beer lijkt zich nog schuw te gedragen en mensen te mijden. En voor wie zich zorgen maakt dat de beer zijn of haar belangrijke winterslaap lijkt te missen hebben de autoriteiten ook goed nieuws. Het is niet ongebruikelijk dat beren tijdens hun winterslaap even wakker worden en de poten strekken.

Beer tussen Duitsland en Oostenrijk

De berensporen komen niet helemaal onverwacht. Vier maanden geleden werd er in het zuiden van Duitsland al een bruine beer vastgelegd door een zogeheten cameraval. Deskundigen vermoeden dat het om dezelfde beer gaat, die op het grensgebied van Duitsland en Oostenrijk rondwandelt.

Het is de eerste beer in Duitsland sinds in 2006 een beer werd doodgeschoten in de regio rondom de Spitzingsee. Dat gebeurde na verschillende verzoeken om jacht mogelijk te maken. De beer, met het koosnaampje Bruno, had toen al meerdere schapen van boeren te grazen genomen.

Om te voorkomen dat er nog een keer een beer doodgeschoten moet worden, hebben de autoriteiten sindsdien voorbereidingen getroffen om de eventuele komst van een nieuwe beer in goede banen te leiden.

Moeten bergsporters zich zorgen maken?

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat bergsporters in de regio rondom Garmisch-Partenkirchen beren op de weg zullen zien. De beer die er nu rondwandelt is voorlopig nog in winterslaap en daarna zal hij of zij zich waarschijnlijk vrij schuw opstellen. Maar omdat het aantal beren in de Alpen wel gegroeid is, hebben de verschillende alpenverenigingen informatiebrochures uitgedeeld met instructies voor wandelaars. Altijd handig om eens door te kijken. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden