Jelle Veyt de Everest op

Belg Jelle Veyt naar de top van de Everest

Gaat het hem dit keer lukken? De Belgische klimmer Jelle Veyt staat in de startblokken om de Everest eindelijk te bedwingen. Zonder zuurstof welteverstaan. Vorige  week kwam hij aan in het basiskamp op de hoogste berg. Mocht hij de top van de Everest halen, dan is Jelle Veyt de eerste Belg die ’s werelds hoogste berg zonder zuurstof bedwingt.

Twee keer omdraaien

Het is de derde keer dat Jelle Veyt een poging waagt om zonder zuurstof de top van de Everest te halen. In 2014 werd de klim onmogelijk nadat een grote lawine het leven had gekost aan 16 Sherpa’s. Na dat ongeluk werd er een tijd lang niet geklommen uit respect voor de doden, maar ook omdat de routes onbegaanbaar waren geworden.

In 2015 probeerde Veyt het nog een keer, maar toen zorgde de grote aardbeving in april ervoor dat de klim onmogelijk werd. Veyt was in het basiskamp op de Mount Everest toen een lawine, veroorzaakt door de aardbeving, het kamp trof.

Zonder zuurstof, zonder sherpa’s

Dit jaar moet het Veyt gaan lukken om de top te bereiken. Hij gaat de klim proberen zonder extra zuurstof en zonder hulp van Sherpa’s. Aan de NOS vertelde hij dat hij het gebruik van zuurstof en de hulp van Sherpa’s valsspelen vindt.

Seven Summits

De beklimming van de Mount Everest is een onderdeel van een groter project van Veyt. De Belg is bezig de seven summits te beklimmen zonder gemotoriseerd vervoer. Hij fietste al van België naar de Himalaya. Als de derde poging om de Everest te beklimmen lukt, gaat hij per fiets en roeiboot verder naar de volgende top in Australië. Het hele project kun je hier bekijken.

Bron: NOS.nl

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m12!1m3!1d94806.83042778954!..." width="619" height="250" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.