Karel Sabbe Appalachian Trail

Belg voltooit Appalachian Trail in recordtijd

De Belgische ultrarunner Karel Sabbe heeft een wereldrecord gevestigd op de bekende Amerikaanse lange-afstandsroute de Appalachian Trail. De Vlaamse 28 jarige tandarts deed slechts 41 dagen en 7 uur over de 3500 kilometer lange tocht. Een wereldrecord. En dat niet alleen. Karel is de eerste die de route in minder dan zes weken deed en de legendarische afstand van vijftig mijl per dag wist te halen.

Verbetering van het wereldrecord

Normale thru-hikers doen maanden over de 3500 kilometer lange tocht, maar al sinds jaar en dag is de Appalachian Trail, of AT een prooi van lopers voor wie het niet snel genoeg kan. Door de jaren heen zijn verschillende pogingen gedaan om de snelheidsrecords op de AT te verbeteren. Karel verbeterde het laatste record met maar liefst vier dagen!

Twee marathons per dag

Om dat razendsnelle schema te lopen, liep Karel dagelijks gemiddeld 85,2 kilometer, met andere woorden: een dubbele marathon per dag. Ook het aantal hoogtemeters die hij elke dag overwon is niet mals. Elke dag legde hij gemiddeld 3400 hoogtemeters af. Dat betekent dat hij in een week genoeg hoogtemeters aflegde om drie keer de Mount Everest op en af te gaan.

Karel Sabbe Appalachian Trail

Vijftien uur lopen

Om dat vol te houden werd Karel ondersteund door zijn vriend en schoonbroer Joren Biebuyck. Die nam de planning en logistiek onder hoede en verzorgde ook de broodnodige fysiotherapie. Als Karel om vier uur ’s ochtends vertrok, ging Joren op pad om langs de route klaar te staan voor Karel, en om een voor de avond een kamp op te zetten. Zo kwam Karel na dik vijftien uur lopen in een gespreid bedje, een slaapzak, aan.

Twee wereldrecords

Het wereldrecord op de Appalachian Trail is niet het eerste wereldrecord dat Sabbe op zijn naam schrijft. In 2016 vestigde hij samen met Biebuyck al een wereldrecord op de Pacific Crest Trail, een andere lange-afstandsroute in Amerika. Karel is de eerste die op allebei de routes het record in handen heeft. Een unieke prestatie.

Of Karel ook nog de Continental Divide Trail, de derde grote wandelroute door Amerika, gaat lopen is nog onbekend. Eerst nemen de twee even rust, en gaat Karel terug naar zijn tandartsenpraktijk.

 

 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)