Ronald Naar

Bergbeklimmer Ronald Naar overleden tijdens afdaling

Ronald NaarDe Nederlandse bergbeklimmer en alpinist Ronald Naar is tijdens zijn afdaling op de Cho Oyu op 7000 meter hoogte onwel geworden en overleden. Zijn vrouw heeft dit bekend gemaakt en het stond ook op zijn Twitter-account. Naar is 56 jaar geworden.

 

Naar maakte deel uit van de HT Expeditie Cho Oyu 2011. Een expeditieleider en 9 klimmers (waaronder Ronald Naar) vertrokken in april naar Tibet om daar de top van de 8201 meter hoge Cho Oyu te bereiken. Door het slechte weer is dit niet gelukt. Kaji Sherpa begeleidde Naar persoonlijk. Samen vertrokken ze zondag van kamp 3 naar 1. Tijdens de afdaling op zo'n 7000 meter is Naar onwel geworden en in elkaar gezakt. Hij overleed ter plekke.

Naar werd geboren in 1955 in Den Haag. Al in de jaren '70 beklom hij zeer moeilijke bergwanden in de Alpen, zoals de Eiger-noordwand. Daarna richtte hij zich op de hoogste bergtoppen van de wereld, zoals de Nanga Parbat, Broad Peak en Mount Everest. Ook organiseerde hij veel expedities naar onbegaanbare gebieden. Hij was de eerste Nederlander die de Seven Summits op zijn naam had staan. Met zijn vele boeken en reportages heeft hij zeer veel bergbeklimmers in Nederland geïnspireerd.

Naar was ook zeer betrokken bij Bergwijzer en Bergen Magazine. Hij schreef regelmatig reportages en leverde schitterende foto's aan. Zijn enthousiasme voor de bergen, zijn verhalen en de verhalen van anderen werkten aanstekelijk. Ronald Naar was iemand die wist wat hij wilde en als lid van de kernredactie nooit een blad voor de mond nam. Zijn tips en adviezen werden zeer gewaardeerd. We verliezen met Ronald Naar een uniek mens en een fijne collega.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past