Berghutten reserveren wordt makkelijker
Steeds meer berghutten in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Slovenië sluiten zich aan bij het online reserveringsplatform dat door de alpenverenigingen van deze landen onlangs is opgezet. Soms kun je zelfs alleen nog online reserveren.
Het is de bekende doorn in het oog van de uitbaters van de berghutten van een alpenvereniging: slapers reserveren vooraf enkele bedden en eten, het weer werkt niet mee, de wandelaars zien af van hun plannen maar bellen de hut niet af: de zogenaamde no-shows. Al jaren beklagen huttenwaarden zich over dit gedrag, dat met de toename van het aantal mooi-weer-avonturiers op wandelschoenen (i.p.v. klimmers) erger lijkt te worden. Niet alleen lopen de alpenverenigingen daardoor broodnodige inkomsten mis, het belet hen ook om de bedden te verhuren aan anderen (die ze misschien nodig hebben) en zorgt voor twijfel: zijn ze misschien vermist? Moet de bergredding gebeld worden of niet? (in dergelijke gevallen zal de waard bij andere gasten en bij de omliggende hutten eerst informeren of de ontbrekende personen, waarvan de naam bekend is, wel gesignaleerd zijn).
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Om het financiële risico te minimaliseren besloten de bergsportverenigingen van de Alpenlanden, een paar jaar geleden de onderzoeken of men voor no-shows een boetebedrag mocht innen, bijvoorbeeld het bedrag voor de eerste overnachting (de statuten van de respectievelijke verenigingen dienden daarvoor wel aangepast te worden. Het is niet duidelijk of dit bij alle verenigingen al gebeurd is). Zoiets is alleen mogelijk je vooraf over de betaalinformatie van de bezoekers beschikt: een creditcardnummer als borgstelling. Om dit mogelijk te maken, werd een online reserveringssysteem opgericht waarbij de meeste verenigingshutten ondertussen aangesloten zijn, met uitzondering van de Franse hutten.
Boeking wijzigen of annuleren
Wanneer je via de website van een berghut een reservering wilt maken, word je naar het online platform omgeleid waarbij je je eerst moet aanmelden en (eenmalig) betaalgegevens vastlegt. Het geld wordt pas geïncasseerd als je afrekent in de hut, of als je niet komt opdagen. Een groot voordeel voor de gebruiker: je ziet dan meteen op welke datum hoeveel bedden beschikbaar zijn in Lager en kamers. Als je geboekt hebt, krijg je een e-mailbericht met een bevestiging. Daarin staat een rechtstreekse link naar je reservering, die je daar ook direct kunt wijzigen of kosteloos annuleren.
Ongetwijfeld zal telefonisch reserveren ook nog kunnen als je op je plaats van bestemming een dag of wat vantevoren besluit om in een echte berghut te gaan overnachten. Voor reserveringen vooraf heb ik in ieder geval echter ondervonden dat bepaalde hutten in Oostenrijk aanmeldingen via de telefoon of e-mail niet meer accepteren. Online wordt het nieuwe normaal, ook hoog in de bergen.