Alpenverenigingen en hun hutten

Alpenverenigingen en hun berghutten

De dichtheid van berghutten in de Alpen is enorm. Daarmee zijn de combinaties om een meerdaagse tocht samen te stellen statistisch gezien natuurlijk eindeloos. Je zou de hele Alpenboog kunnen doorkruisen zonder één keer in een tent te hoeven slapen of af te moeten dalen in het dal.

Van wie is welke hut?

Een gedeelte van de berghutten wordt beheerd door de alpenverenigingen van de Alpenlanden. Leden van de NKBV (Nederland) of KBF (Vlaanderen) krijgen flinke kortingen op de overnachtingsprijs. Hier zie je de belangrijkste bergsportverenigingen van de Alpenlanden en het aantal hutten dat zij beheren: 

Meer inspiratie voor je huttentocht nodig? In Bergen Magazine 1 van 2018 presenteren we de 22 mooiste huttentochten van de Alpen (volgens ons dan). 

Plan je tocht

Als je je huttentocht goed plant, blijf je je hele tocht lang genieten. Hou daarom rekening met (de grenzen van) je conditie, kennis en kunde in de bergen. Maar zorg er ook voor dat je op tijd reserveert voor de overnachtingen in de berghutten. Zeker in het hoogseizoen kunnen hutten vol zijn. Neem daarom altijd van te voren contact op met de huttenwaard. Hier vind je meer tips voor het plannen van je huttentocht.

Mag je met je hond in een berghut?

Vaak wordt er gevraagd of je met je hond in een berghut mag. Het korte antwoord: dat verschilt van hut tot hut. Er zijn hutten waar het mag, en er zijn hutten waar het niet mag. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de kwestie van honden in de berghut. 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen