Alpenverenigingen en hun berghutten
De dichtheid van berghutten in de Alpen is enorm. Daarmee zijn de combinaties om een meerdaagse tocht samen te stellen statistisch gezien natuurlijk eindeloos. Je zou de hele Alpenboog kunnen doorkruisen zonder één keer in een tent te hoeven slapen of af te moeten dalen in het dal.
Van wie is welke hut?
Een gedeelte van de berghutten wordt beheerd door de alpenverenigingen van de Alpenlanden. Leden van de NKBV (Nederland) of KBF (Vlaanderen) krijgen flinke kortingen op de overnachtingsprijs. Hier zie je de belangrijkste bergsportverenigingen van de Alpenlanden en het aantal hutten dat zij beheren:
- Club Alpino Italiano: 353 bemande hutten (in totaal 774 hutten en onbemande bivacco’s in heel Italië).
- Deutscher Alpenverein: 323 hutten, waarvan 182 in de Oostenrijkse Alpen.
- Alpenverein Österreich: 235 hutten
- Schweizer Alpen Club/Club Alpin Suisse: 152 hutten
- Club Alpin Français: 112 hutten, ongeveer eenderde van alle Franse berghutten.
- Planinska zveza Slovenije (Slovenië): 32 hutten
- Alpenverein Südtirol: 12
- Liechtensteiner Alpenclub: 2
Meer inspiratie voor je huttentocht nodig? In Bergen Magazine 1 van 2018 presenteren we de 22 mooiste huttentochten van de Alpen (volgens ons dan).
Plan je tocht
Als je je huttentocht goed plant, blijf je je hele tocht lang genieten. Hou daarom rekening met (de grenzen van) je conditie, kennis en kunde in de bergen. Maar zorg er ook voor dat je op tijd reserveert voor de overnachtingen in de berghutten. Zeker in het hoogseizoen kunnen hutten vol zijn. Neem daarom altijd van te voren contact op met de huttenwaard. Hier vind je meer tips voor het plannen van je huttentocht.
Mag je met je hond in een berghut?
Vaak wordt er gevraagd of je met je hond in een berghut mag. Het korte antwoord: dat verschilt van hut tot hut. Er zijn hutten waar het mag, en er zijn hutten waar het niet mag. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de kwestie van honden in de berghut.