Waterdammen op de Balkan

Bergsportmerk werpt zich op als natuurbeschermer

Bergsportmerk Patagonia werpt zich op als natuurbeschermer. Het merk wil voorkomen dat de laatste wilde rivieren van Europa worden afgedamd voor waterkrachtcentrales. Daarbij richt het bedrijf zich op projecten op de Balkan.

De bergen op de Balkan bieden volgens de International Hydropower Association veel mogelijkheden voor het opwekken van waterkracht. Schone energie, maar de winst die op het gebied van CO2 uitstoot wordt volgens Patagonia teniet gedaan door de enorme impact van waterkrachtcentrales op de omgeving. Aan de ene kant van de dam droogt de rivier op, terwijl aan de andere kant van de dam juist grote gebieden overstromen, met aan beide kanten van de dam grote schade voor de natuur tot gevolg.

Schade door dammen

En dat is waar voor Patagonia de schoen wringt. Veel van de gebieden die projectontwikkelaars voor de dammen op het oog hebben, liggen in beschermde gebieden, zoals nationale parken. Waar dat niet het geval is, staan de gebieden alsnog bekend om de diverse flora en fauna. De dammen zouden die flora en fauna ernstige schade toebrengen. Vooral de visstand heeft zwaar te lijden onder de dammen. Daarnaast zijn dammen volgens Patagonia veel minder milieuvriendelijk dan ze lijken. Door de dammen zou er veel meer water verdampen dan normaal, en de dammen dragen in belangrijke mate bij aan de uitstoot van methaan, een belangrijk broeikasgas.

Documentaires over de gevolgen van stuwdammen

Patagonia voert al langer actie tegen de grootschalige bouw van stuwdammen. In 2015 voerde het bedrijf actie tegen de bouw van stuwdammen in de VS, met de documentaire DamNation. Om de huidige campagne kracht bij te zetten wordt in april 2018 een nieuwe documentaire uitgebracht: Blue Hart. Meer informatie over de actie en een petitie is hier te vinden.

Bron:

Patagonia

Afbeelding:

Pixabay

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Foto: www.pexels.com

Lees hier hoe je jouw mening kan geven

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden