Gletsch_Rhônegletsjer_sts0354©ZwitserlandToerisme.jpg

Bergwandelen langs de bronnen van Rijn, Rhône, Reuss en Ticino

Gletsch_Rhônegletsjer_sts0354©ZwitserlandToerisme.jpgAfgelopen week heeft op de Gotthard (Zwitserland) de feestelijke opening van een nieuwe langeafstandswandelroute plaatsgevonden: de 4-Quellenweg. Deze nieuwe route voert langs de bronnen van de vier grote Europese rivieren de Rijn, Rhône, Reuss en Ticino in Centraal-Zwitserland.

De bronnen van deze rivieren verschillen van kleine bergmeertjes tot grote gletsjers. De 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lang wandeltraject door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis.

Gotthardpas_sth2709©ZwitserlandToerisme.jpgDe Vierbronnenroute is in vijf dagetappes onderverdeeld waarbij je in totaal 6161 meter stijgt en 5932 meter daalt. Je kunt het beste beginnen op de Oberalppas (2044 meter) en vanaf daar omhoog lopen naar de Tomasee (2345 meter), de bron van de Rijn. Het hoogste punt op de eerste dag is de Maighelspas (2421 meter) en daarna daal je weer af naar de Vermigelhut (2042 meter). Op de tweede dag loop je vanaf de Vermigelhut naar de Gotthardpas en onderweg passeer je het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), het hoogste punt van de hele etappe.

De derde dag ga je via het Lucendro stuwmeer naar de Lucendro pas (2522 meter), waar de Reuss ontspringt. Op dag vier passeer je de bron van de Ticino aan de voet van de Nufenenpas (2440 meter). De vijfde dag is een constante stijging naar de Furkapas (2449 meter) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de Rhônegletsjer, tevens de finish in zicht krijgt.

HotelBelvedere_Rhônegletsjer_sts0287©ZwitserlandToerisme.jpgTijdens de meerdaagse etappes kun je onderweg logeren in berghutten of nabijgelegen hotelletjes, maar iedere etappe is ook als dagtocht te bewandelen. Het niveau van de wandelroute is volgens de Zwitserse Alpenclub SAC niet heel moeilijk, maar je moet wel een conditie hebben om 5-7 uur per dag in de bergen te wandelen.

Kijk voor meer informatie of de wandelgids van het Gotthardgebied op www.vier-quellen-weg.ch

Bergen Magazine redacteur Noes Lautier was bij de feestelijke opening aanwezig en liep de wandelroute. In 2013 kun je het verhaal lezen in Bergen Magazine.

Meer inspiratie

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Maak kennis met de top-collectie van Mammut. De collectie is ontworpen voor serieuze alpinisten.

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Mis het nieuwe nummer van Bergen Magazine niet, word vóór maandag 29 januari 16:00 uur abonnee!