Bijzonder: rode sneeuw in de Alpen

Wie de weerberichten in de gaten heeft gehouden, heeft het misschien al gezien: deze week trekt er een grote wolk zand uit de Sahara over Europa. Dat betekent dat je in ons land een klein laagje zand op je auto kan vinden. Maar in de Alpen kan zo'n stofwolk uit de woestijn een bijzonder schouwspel opleveren. Daar krijgt de lucht soms een eigenaardige gloed. 

Wie vanmorgen naar webcambeelden van de bergbanen keek, zag bijzondere beelden. In bijvoorbeeld Ehrwald kleurde de lucht geelbruin

Saharazand in de atmosfeer 

De oorzaak? Zand! Door een sterke en lang aanhoudende zuidenwind, is stof uit de Sahara tot hoog in de atmosfeer gekomen en richting het noorden geblazen. Het stof zorgt ervoor dat de lucht een vreemde gloed krijgt. En op sommige plekken kleuren de sneeuw en de regen zelfs een beetje roodbruin, een verschijnsel dat de ietwat macabere bijnaam 'blutregen' heeft. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Helemaal uniek is de situatie niet. Het gebeurt vaker dat grote stofwolken uit de Sahara de wereld over waaien. Recent onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat die stofwolken zelfs tot in het Amazoneregenwoud komen. En ook in de Alpen daalt vaker een stofwolk neer, al is dat meestal niet rond deze tijd van het jaar. Hoewel, in februari 2021 trok er ook een grote wolk saharazand over Europa. Toen leverde de stofwolk bijzondere plaatjes op:

Maar hoewel zulke plaatjes mooi zijn, is het ook opletten geblazen. De extra stof in de lucht, vermindert ook het zicht en ben je in de Alpen en wil je even de sneeuw van de auto willen vegen? Kijk uit! Het gaat immers om zand dat zich vermengt met sneeuw. Oppassen dus, want als je zulke sneeuw onvoorzichtig van de auto en autoruiten veegt, is het alsof je een stukje schuurpapier over je auto heen trekt.

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis