Saharazand Alpen

Bijzonder: rode sneeuw in de Alpen

Terwijl grote delen van Nederland in de ban waren van de sneeuw, keken de bewoners van de Alpen ook met grote verwondering en verbazing naar buiten. In grote delen van de Alpen kleurden de sneeuw en de lucht rood.

Op veel plekken had de lucht een oranje gloed, en hier en daar kleurden de witbesneeuwde berghellingen oranje-rood. Tot in het zuiden van Duitsland kreeg de wereld een waas, die varieerde van bruinrood tot bruinoranje.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Saharazand in de atmosfeer 

De oorzaak? Zand! Het weekend van 6 en 7 februari trok een grote stofwolk van saharazand hoog door de atmosfeer en daalde uiteindelijk neer in de Alpen. Meteorologische stations op hoge punten, zoals de Jungfraujoch, registreerden grote hoeveelheden woestijnstof. Waar luchtfilters normaal grijs kleuren van de roet en uitlaatgassen die de lucht domineren, werden die nu oranjerood.

Maar vooral leverde de stofwolk bijzondere plaatjes op:

Maar hoewel de plaatjes mooi zijn, is het ook opletten geblazen. De extra stof in de lucht, vermindert ook het zicht en automobilisten die even de sneeuw van de auto willen vegen, moeten flink op hun tellen passen. Het gaat immers om zand dat zich vermengt met sneeuw. Voor automobilisten oppassen dus, want als je zulke sneeuw onvoorzichtig van de auto en autoruiten veegt, is het alsof je een stukje schuurpapier over je auto heen trekt.

Helemaal uniek zijn de beelden niet. Het gebeurt vaker dat grote stofwolken uit de Sahara de wereld over waaien. Recent onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat die stofwolken zelfs tot in het Amazoneregenwoud komen. En ook in de Alpen daalt vaker een stofwolk neer, al is dat meestal niet rond deze tijd van het jaar.  

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)