boot nederland-noorwegen

Boot tussen Nederland en Noorwegen verhuist naar Duitsland

Het was even mooi. In 2022 startte Holland Norway Lines een veerdienst tussen Noorwegen en Nederland. Prachtig nieuws, want daardoor was het niet meer nodig om eerst naar Duitsland of Denemarken te rijden. Maar de pret was van korte duur. De rederij maakte bekend dat de veerdienst Nederland na een jaar alweer gaat verlaten. 

Niet voldoende aanlegplaatsen

Sinds het voorjaar van 2022 voer er een veerdienst van de Eemshaven in Groningen naar het Noorse Kristiansand en weer terug. Maar hoewel de veerdienst een groot succes was, liep de rederij tegen problemen aan. In de Eemshaven was niet genoeg plek. De nog jonge rederij had nog geen eigen aanlegplaats, maar moest die delen met andere schepen. Wel was er een contract waarmee de ferry voorrang kreeg bij het aanleggen, maar dat contract liep maar tot oktober 2022. Daarna was het maar afwachten of er genoeg plek was aan de kades. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Verhuizing naar Duitsland

Doordat er lang niet altijd genoeg plek was, werd het vaarschema van de Holland Norway Lines flink in de war gegooid en meerdere vaarten werden op het allerlaatste moment geannuleerd. Geen fijne situatie voor de jonge rederij. Omdat een eigen aanlegplek in de Eemshaven niet op korte termijn gerealiseerd kan worden, ging de rederij op zoek naar een alternatief. Dat wil zeggen: naar een andere haven. Die is gevonden. Vanaf half april tot 1 juni 2023 zal de rederij vanuit Cuxhaven in Duitsland naar Noorwegen varen. Daarna verhuist Holland Norway Lines nog eens, dit keer naar Emden, waardoor de boot weer een beetje dichterbij komt. Vanaf dat moment moet de rederij ook weer stabieler kunnen opereren, want voorlopig heeft Holland Norway Lines een vaste aanlegplek in Emden. 

Definitief uit Nederland is Holland Norway Lines naar eigen zeggen niet. De rederij blijft in nauw contact met de Nederlandse havens en heeft de ambitie om juist voor de (west-)Nederlandse markt een aantrekkelijke verbinding met Noorwegen te blijven.

 

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis