trollen wandelroutes noorwegen

Trollen in Noorwegen, hier kom je ze tegen

De Noorse mythologie staat bol van verhalen over trollen. Ook tijdens wandelingen door Noorwegen kun je ze tegenkomen. Tenminste… de plekken waar volgens de legendes trollen zouden kunnen zijn. Want of je ze tegen wil komen…

Trollen zijn een belangrijk in de Noorse mythologie en ze komen voor in talloze verhalen. Vaak zijn dat lokale legendes en het is daarom geen verrassing dat er in Noorwegen veel plekken zijn die iets met zo’n verhaal te maken hebben. Bijvoorbeeld een grote kei die door een kwaadaardige trol naar een dorp zou zijn gegooid, maar ook grote rotsformaties die op trollen lijken, of waar trollen zouden wonen. 

trollstigen

Trollstigen – de trollenweg

Trollstigen is zo’n plek, of liever gezegd een weg. Waarschijnlijk is het zelfs een van de meest bekende wegen van Noorwegen. Letterlijk vertaald betekent Trollstigen “trollenladder”, of “trollenpad” en waar die naam vandaan komt is zodra je de weg ziet, wel duidelijk. De weg kronkelt in elf haarspeldbochten omhoog langs de bergwand. Een paar bijzondere weetjes: de Trollstigen is een onderdeel van de weg tussen Øvstestølen en Bøsetra. Die weg werd in 1936 feestelijk geopend door de koning, nadat er maar liefst acht jaar aan de weg gewerkt was. Tot dan toe moesten de mensen uit de omgeving lopend of met paarden en ezels over smalle bergpaden de bergkam oversteken. Wat nu vooral een toeristische attractie is, was negentig jaar geleden dus een belangrijke mijlpaal voor de inwoners van de streek!

De weg is nu vooral bekend als autoweg, maar ook voor (elektrische)fietsers en wandelaars is de route een mooie uitdaging. Zeker voor wandelaars kan de route pittig zijn. De beloning is het uitzicht vanaf het platform boven. 

trollveggen

Trollveggen – een bijzondere rotswand 

Niet ver daarvandaan ligt de Trollveggen. Een imposante bergkam waarvan de hellingen zo’n 1100 meter loodrecht omhoog gaan. Daarmee is de wand de hoogste verticale rotsformatie in Europa. Dat maakt de wand een populaire plek voor rotsklimmers, die zich kunnen uitleven op een van de vele uitdagende klimroutes hier. Wie het liever iets rustiger aandoet, kan het Trollveggen bezoekerscentrum binnen gaan. Daar kom je van alles te weten over de bijzondere rotsformatie. Bekijk het gebouw zelf trouwens ook goed, want dat is volgens het toonaangevende Architectural Digest een van de mooiste moderne gebouwen ter wereld! 

trolltunga

Trolltunga – een van de bekendste plekken van Noorwegen

De Trolltunga is een van de bekendste plekken van Noorwegen en misschien wel van de wereld. Volgens de legende zou deze ‘trollengong’ zijn ontstaan toen een overmoedige trol wel even zou bewijzen dat hij het zonlicht wel kon weerstaan. Wees zelf niet overmoedig als je de klim naar deze bijzondere plek gaat wagen. De klim is namelijk lang, je hebt dus een flink uithoudingsvermogen nodig en op de steile en soms gladde stukken moet je stevig in je schoenen staan. Ohja, hoogtevrees is natuurlijk ook niet echt handig, maar dat spreekt voor zich. 

trollpikken Noorwegen

Trollpikken

Ook de Trollpikken zou zijn ontstaan doordat een trol versteend is door het zonlicht, maar deze trol had misschien beter een broek aan kunnen trekken voordat hij in het zonnetje ging liggen. Juist, Trollpikken betekent trollenpiemel en waar die naam vandaan komt, is ook hier in één oogopslag duidelijk. 

Niet alleen de legendes rondom de rots zijn opmerkelijk, ook de werkelijke geschiedenis is opzienbarend. Juist toen lokale toeristenorganisaties plannen maakten om van de Trollenpiemel een toeristische attractie te maken, net zoals bij de Trolltunga, werd de rots door vandalen afgezaagd. Juist daardoor ontstond er zo veel media-aandacht dat een crowdfundingactie in een mum van tijd genoeg geld had opgeleverd om de edele delen van de versteende trol te herstellen. Sindsdien maken veel toeristen de eenvoudige wandeling om de bijzondere rots te bekijken. Voor wie wat minder geïnteresseerd is in de anatomie van een trol, is het uitzicht onderweg ook de moeite waard.    

trollfjord

De Trollfjorden – een sprookjeslandschap

Het Trollfjord heet niet voor niets zo. Dit is een landschap dat zo uit een vikingsprookje kan komen. Het fjord staat bekend als een van de smallere fjorden. Op sommige plekken is het fjord nauwelijks honderd meter breed! Daarnaast is het Trollfjord bekend om de beeldschone natuur en de talloze zeearenden die op de steile rotswanden nestelen. En wat het fjord met trollen te maken heeft? Het fjord is niet alleen erg mooi, het ligt ook afgelegen. Ver van alle mensen die het rustige leven van de trollen zouden kunnen verstoren, perfect dus! Je kan alleen met een boot het fjord in. Wegen zijn er niet, paden zijn er nauwelijks. Er is één 7.1 kilometer lang pad naar de Trollfjordhytta. 

Trollkyrkja

De Trollkyrkja – een heuse trollenkerk

Drie grotten die door kalkstenen en marmeren rotsen lopen, vormen samen een heuse trollenkerk. En die kerk is prachtig, compleet met een waterval en riviertjes die door de ‘kerk’ stromen. Spectaculair is de veertien meter hoge waterval die door het dak van een van de grotten naar beneden komt vallen. Het water komt in een natuurlijke marmeren vijver terecht. Waar zie je zoiets?

Trollheimen

Trollheimen – naar het huis van de trollen

Trollheimen betekent in het Nederlands ‘huis van de trollen’. Als hier echt trollen wonen, hebben ze het goed bekeken, want dit is misschien wel een van de mooiste berggebieden van Noorwegen. Aan de westkant van het berggebied liggen hoge bergen met scherpe spitse toppen. Aan de oostkant zijn de bergen wat lager, zijn de toppen iets meer afgerond en de dalen breder. Door die verschillende landschappen varieert ook het klimaat. In het westen is de invloed van de zee merkbaar, terwijl het ten oosten, in de luwte van die hoge pieken, juist wat droger is. De verschillende microklimaten en de hoogteverschillen zorgen voor een enorme variatie aan planten. De prachtige natuur maakt van Trollheimen een populair gebied voor wandelaars. Je vindt hier een aantal van de oudste berghutten van de Noorse bergwandelaarsorganisatie DNT. De monumentale berghut Gjevilvasshytta werd al gebouwd in 1819. Nog altijd is deze berghut voor veel wandelaars het beginpunt van een lange wandelvakantie door de Trollheimen.  

 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling