Britse skiet in 59 dagen Antarctica over

De 33-jarige avonturier Felicity Aston heeft zondagavond de oversteek van Antarctica voltooid. Ze is de eerste vrouw ter wereld die dat in haar eentje deed, en de eerste persoon in de geschiedenis die daarbij enkel spierkracht gebruikte. Op ski’s legde ze in 59 dagen een afstand van 1744 kilometer af.

De Britse begon haar tocht halverwege november bij de Leverett Gletscher aan de Ross ijszee. Vanaf daar trok ze met twee sleden naar de geografische Zuidpool, die ze ruim een maand geleden bereikte. Het eindpunt van de tocht was de Herculesfjord aan de Atlantische kant van het continent, waar ze zondagavond rond 17:00 Chileense tijd aankwam. Momenteel wacht ze in haar tent op een vliegtuigje dat haar kan oppikken. Het slechte weer laat dat nog niet toe.

Aston deed verslag van haar expeditie via Twitter, een weblog en telefonische podcasts. Met name het laatste deel van de expeditie was zwaar, zo liet ze weten, toen ze te maken kreeg met wisselvallig weer, chronische vermoeidheid en extreme kou. Desondanks vindt Aston het ‘een ongelofelijk voorrecht’ dat ze de reis heeft kunnen ondernemen.

Het Antarctisch continent was geen onbekend terrein voor de Aston. Drie jaar lang werkte ze er als meteoroloog, en al twee keer eerder bereikte ze met een expeditie de Zuidpool. Ook in het Noordpoolgebied maakte ze verschillende tochten. Kijk op de website van Felicity Aston voor een  beschrijving van al haar expedities.

Meer inspiratie

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.