bus into the wild

Bus uit Into the Wild weggehaald

Een filmicoon en geliefde bestemming voor avonturiers is niet meer. Een bus die decennialang in de wildernis van Alaska stond, is weggehaald door de Amerikaanse overheid.

De bus, bekend als Bus 142 maar vooral als de Into the Wild-bus, stond sinds 1961 in de wildernis van Alaska. Daar was de bus een tijdlang gebruikt als noodonderkomen voor arbeiders die aan een houthakkersweg werkten en sindsdien is de bus blijven staan. De bus werd wereldberoemd dankzij het boek Into the Wild van John Krakauer uit 1996 en de gelijknamige film uit 2007, over avonturier Chris McCandless.

Het verhaal van Chris McCandles

Chris McCandless bleef 114 dagen in de bus. Hij wilde de oude houthakkersweg door de wildernis volgen, maar raakte ingesloten door smeltwater van de buiten de oevers getreden rivier Teklanikate. Hij gebruikte de bus als vluchtoord en probeerde op noodrantsoen, klein wild en eetbare planten te overleven. Toen het water gezakt was, was McCandless te zwak om zelf de tocht door de wildernis af te leggen en hij bleef bij de bus tot hij omkwam, enkele weken voordat andere avonturiers langskwamen en hem vonden.

Aantrekkingskracht op avonturiers

Sindsdien heeft de bus een enorme aantrekkingskracht gehad op wandelaars en avonturiers die de tocht van McCandless wilden volgen, maar velen kwamen daarbij in de problemen en voor sommigen liep het avontuur hetzelfde af als voor McCandless. Hoewel lokale jagers de bus ook wel eens als noodbivak gebruikten, was de aantrekkingskracht die de bus op toeristen had, een doorn in het oog van veel lokale bewoners.

Uiteindelijk is de bus dus op 18 juni 2020 weggehaald. Een grote transporthelikopter van het Amerikaanse leger werd ingezet om de bus uit de wildernis op te halen. De bus wordt voorlopig opgeslagen in een depot, terwijl de autoriteiten nadenken over wat ze met de iconische bus moeten doen.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.