Carnaval in de bergen
In Tirol barst op 12 februari het carnaval los. Het is een feest dat om de vier jaar (!) wordt gevierd en tot het erfgoed behoort. Het is een bijzondere belevenis, met wortels die ver teruggaan, tot de tijd voor het christendom.
Carnavalsviering en processie
Aankomende zaterdag en zondag, 12 en 13 februari 2017, is er feest en een optocht in Wenns. Klokslag twaalf uur luidt een trompet en komt de muziekkapel in beweging: het begin van de festiviteiten. De bonte optocht, met meer dan negenhonderd deelnemers die maskers dragen, behoort tot het culturele erfgoed van Oostenrijk.
De geschiedenis van het carnaval
Het eerste bekende beeld op foto van het carnaval zijn uit 1910 uit het dorp dat nu Pitztalerhof heet. De hoofdrolspelers van toen en nu, zijn personages die de winter en de lente symboliseren. In het feest komt de strijd van goed tegen kwaad tot uitdrukking; de barre winter moet wijken voor de vruchtbare lente.
Carnaval viert de lente
Tijdens het carnaval wordt de overwinning van de jonge, frisse, vernieuwende kracht van de lente gevierd. Roller is de naam van de maskers en hun dragers die de lente representeren. Winter symboliseert de koude, sombere geest. Winterkarakters heten Schellers. Als symbool van het jonge en nieuwe gaan kinderparen in de optocht voorop.
Uniek spektakel met honderden maskers
In de Wenner feestnacht dragen de feestvierders wel 350 verschillende maskers. Sommige maskers worden gedragen door krijsende heksen, anderen door brullende beren. Alle maskers hebben een belangrijke betekenis. Er zijn z’n 60 categorieën maskers, waarvan de dragers zich met bijbehorende kostuums kleden. Het feest slaat een brug tussen de middeleeuwen en het heden.