Zo vier je carnaval in de Alpen
Wie het wintersporten graag combineert met een stukje folklore of een goed feest kan komende carnavalsperiode weer zijn hart ophalen in de Alpen. Althans, met name in het centrale en zuidelijke deel, want dat is waar volop carnaval gevierd wordt. Het feest vindt dit jaar plaats tussen 26 en 28 februari, maar de precieze dagen kunnen verschillen per regio.
In het zuiden van Duitsland en in Duitstalig Zwitserland wordt carnaval gevierd in de schwäbisch-alemannische traditie. Het feest heeft behalve een christelijke betekenis ook een oorsprong in de oude natuurgodsdiensten, en dat is hier goed te zien. De feestgangers verkleden zich als narren, maar ook als heksen, wilden en duivels.
Fastnacht met houten maskers
In deze streken wordt het carnaval Fastnacht genoemd, of in lokaal dialect Fasnacht, Fasnet of Fasent. Kenmerkend zijn de maskers die meestal uit hout gesneden zijn, en soms van generatie op generatie overgedragen worden. Men verkleed zich hier elk jaar ook op dezelfde manier. De optochten die gedurende de Fastnachtweek door de straten trekken zijn vaak een groot spektakel.
Carnaval in de Dolomieten
Ook in Italië viert men carnaval uitbundig. In de Dolomieten skiet en snowboard de lokale bevolking soms met geschminkte gezichten de berg af. Germaskerde parades maken in veel regio's deel uit van het feest, waarvan sommigen 's avonds bij het licht van fakkels plaatsvinden.
Sommige dorpen maken er een heel speciaal feest van, zoals Bellinzona in de Zuid-Zwitserse regio Ticino. Hier wordt het feest Rabadan genoemd, wat letterlijk 'lawaai' betekent. Gedurende enkkele dagen vieren meer dan 150.000 mensen het feest in de straten van het stadje, zo meldt de website Ticino.ch. Hoogtepunt is de 'Grande Corteo Mascherato', de optocht die zondag 19 februari plaatsvindt. In Bellinzona gaat het feest tot in de late uurtjes door.
Het carnaval eindigt zoals in Nederland in de nacht voor Aswoensdag, wanneer volgens de Rooms-Katholieke traditie de 40 dagen durende vastentijd begint.