Mount Everest van boven ©NASA's Marshall Space Flight Center

China en Nepal delen kennis over Himalaya

Mount Everest van boven ©NASA's Marshall Space Flight CenterHimalaya-landen China en Nepal gaan hun kennis over de impact van klimaat- en milieuverandering op het Tibetaanse plateau met elkaar delen om duurzame ontwikkeling te stimuleren. Onderzoeksinstituten uit beide landen sloten daarover in april een overeenkomst.

Dat meldt SciDevNet. De overeenkomst is een initiatief van de Third Pole Environment, een Chinees onderzoeksprogramma dat sinds 2009 onderzoek doet naar de klimaat- en milieuontwikkelingen in de Tibetaanse Himalaya. Dat gebied voorziet onder meer China en India van water.

Overstromingen en milieuvervuiling

Het smelten van gletsjers in Nepal zorgde in 2008 voor grote overstromingen in Noord-India. Dat vroeg om meer onderzoek naar en observatie van de berggebieden waar de rivierbronnen zich bevinden.

Behalve klimatologische verandering zou ook milieuvervuiling in het gebied effect hebben op bijvoorbeeld de waterafvoer. Daarom willen de onderzoeksinstituten ook daarnaar onderzoek doen. Onder meer zijn afspraken gemaakt over onderzoek naar luchtkwaliteit op grote hoogte, hooggelegen waterige ecologische systemen en riviernetwerken.

Everest-beklimmingen onveiliger

Door de lawine in de Khumbu-ijsval op de Mount Everest is er recent meer aandacht ontstaan voor de impact van klimatologische veranderingen op de veiligheid van de beklimmingen. Volgens wetenschappers wordt de beklimming van de Everest steeds riskanter.

Opwarming maakt ijs en sneeuw zwakker, met als gevolg dat de kans op lawines toeneemt. Ook worden de bewegingen van gletsjers en stormen onvoorspelbaarder. Daarnaast zou er meer sneeuw in de Himalaya gaan vallen doordat er meer verdampt zeewater door luchtstromen naar het gebergte wordt gedreven.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past