Snowboarder in freeride-competitie

China wil olympische snowboarders afleveren

Snowboarder in freeride-competitieIn het Oostenrijkse Bad Gastein is het kersverse nationale snowboardteam van China neergestreken, om zich klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2014 in het Russische Sotsji. De Chinezen zijn nieuwkomers in de snowboardwereld en in Oostenrijk worden ze nog niet helemaal serieus genomen. Maar dat motiveert de jonge sporters alleen maar meer.

In China is snowboarden voor velen nog een zeer 'exotische' sport. Maar volgens een vertegenwoordiger van de Chinese sportbond liggen er in deze discipline wel degelijk kansen op een olympische medaille. En nu het sportieve plan er eenmaal ligt, wordt dat zeer serieus aangepakt. Acht jonge talenten hebben samen met hun trainer in de Alpen een trainingskamp ingericht.

De 23-jarige Xiao Tong Li, een van de geselecteerden, is vastbesloten zich te kwalificeren voor Sotsji. "Toen ik hoorde dat er een Chinees team kwam, wilde ik daar absoluut bij zijn", zegt hij tegen de Oostenrijkse omroep ORF. "Snowboarden was tot nu toe een hobby, maar ik heb besloten om wedstrijden te gaan doen. Ik wil de wereld laten zien dat wij Chinezen ook fantastisch kunnen snowboarden."

Zijn teamgenoot Jia Qi Niu wist onlangs in een wedstrijd van de internationale Skifederatie (FIS) in Gerlitz de zevende plaats te behalen, en daarmee belangrijke punten te veroveren. Hoofdtrainer Shuang Qi Han is zeer optimistisch: "De uitgangspunten zijn uitstekend en we leren elke dag iets nieuws. De Olympische Spelen zijn voor ons nu meer dan een droom. We zijn ervan overtuigd dat onze sporters zich kunnen kwalificeren."

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen