coronavirus bergvakantie

Coronavirus: ook in de Alpen

Het coronavirus CoV-19 waart ook in de Alpen rond. Wat betekent dit voor mensen die op vakantie gaan in de bergen?

Waar vind je informatie over het coronavirus in het buitenland?

De situatie rondom het coronavirus kan van dag tot dag veranderen, daarom is het verstandig om kort van te voren informatie in te winnen. De meest actuele en betrouwbare informatie vind je op de websites van het Nederlandse RIVM en de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Milieu. Deze diensten geven formele reisadviezen uit over het reizen van en naar gebieden waar het coronavirus is gesignaleerd.

Raadpleeg voor vertrek naar of terugkeer van altijd de overheidsdiensten voor de meest actuele stand van zaken en bijbehorende adviezen. Reis je via een organisatie? Neem dan ook contact op met je reisorganisatie. 

Het Nederlandse RIVM

Op de website van het RIVM [geeft de Nederlandse overheid de laatst bekende informatie. Je vindt er ook de antwoorden op de meest gestelde vragen over het coronavirus. Ook voor reisadviezen kun je hier terecht. Het RIVM is telefonisch bereikbaar. Vanuit Nederland via 0800 – 1351. Bel vanuit het buitenland met +31 20 205 1351.

Het Belgische FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Milieu

De Belgische overheid heeft een speciale website gemaakt met de laatst bekende informatie over het coronavirus. Daar staan ook antwoorden op de meest gestelde vragen. Het FOD is ook telefonisch bereikbaar via 0800/14 68 9 of via email: info-coronavirus@health.fgov.be

Waar is het coronavirus vastgesteld?

Zoals gezegd kan de situatie snel veranderd zijn. De meest actuele informatie over de verspreiding van het coronavirus in de Alpen, vind je op de bovenstaande websites. Noord-Italië is inmiddels bekend als een gebied waar veel besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, maar ook in wintersportgebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn besmettingsgevallen bekend. 

Algemene tips

Onderstaande tips zijn uiteraard geen medische adviezen. Neem bij vragen en/of klachten contact op met een arts.

  • Ben je onlangs in een regio geweest waar het coronavirus is vastgesteld en heb je griepachtige klachten? Neem dan telefonisch contact op met je arts om te overleggen. Ga er niet meteen naartoe.
  • Snuit je neus zoveel mogelijk in een papieren wegwerpzakdoek en gooi die na gebruik direct weg.
  • Was je handen regelmatig met zeep, tenminste twintig tot dertig seconden. Niezen of hoesten kan beter in de elleboogholte dan in je handen.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!