Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Culinaire Jacobsweg Paznaun/Ischgl: gastronomische routes op hoog niveau

Op zondag 5 juli wordt in de vakantieregio Paznaun-Ischgl (Tirol) het startschot gegeven voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’. Vier bekroonde internationale chef-koks, waaronder de Nederlandse sterrenkok Laurent Smallegange, creëren hun ultieme gerecht op basis van streekproducten voor vier verschillende Alpenhutten in het Paznauntal.

Dit bijzondere concept laat wandelaars, bikers en culinaire fans de hele zomer genieten van sterwaardige gerechten. Regionale producten, traditionele recepten in een nieuw jasje, sportieve activiteiten en culinaire hoogstandjes vormen de ingrediënten voor deze speciale gastronomische routes voor lekkerbekken.

Koken in berghutten

Laurent Smallegange, sterrenkok en eigenaar van restaurant Spetters in Breskens, is uitgenodigd om voor deze zomer een verfijnd gerecht te creëren en te bereiden tijdens het startschot van de ‘Kulinarischer Jakobsweg’ op 5 juli. Onze Nederlandse chef zwaait het openingsweekend de scepter in de Friedrichshafener Hütte (2.151 m) bij Galtür.

De overige chef-kok collega’s bereiden gerechten voor de overige drie berghutten. In de Heidelberger Hütte (2.264 m) bij Ischgl genieten gasten van het gerecht van de Franse sterrenkok Marc Veyrat (La Maison des Bois, Manigod). Wie de Niederelbe hütte (2.300 m) bij Kappl bezoekt, krijgt een idee hoe de Duitse keuken, bereid met regionale producten uit het Paznauntal, smaakt. Jörg Sackmann (Gourmetrestaurant Schlossberg, Baiersbronn) is hier de gast-chef. In de Jamtalhütte (2.165 m) in Galtür serveert de Engelse Matthew Tomkinson (The Montagu Arms, Hampshire) zijn creatie.

Routes voor actieve foodies

Tijdens de kick-off op zondag 5 juli presenteren de vier internationale Michelin-sterrenkoks, onder leiding van ‘Chef van de Eeuw’ Eckart Witzigmann hun topgerecht dat zij exclusief voor hun ‘eigen’ berghut creëren. Ook na vertrek van de sterren-chefs blijven de gerechten op het dagmenu van de berghutten staan. Zo hebben wandelaars, mountainbikers en fijnproevers tot het einde van de zomer de gelegenheid om de bergnatuur langs de gastronomische routes te verkennen en de gerechten te proeven.

Ischgl culinair mekka in de Alpen

Martin Sieberer van restaurant Paznauner Stube in Ischgl is verantwoordelijk voor de coördinatie van de sterrenkoks en hun gerechten. Sieberer geldt als één van de innovatiefste kookkunstenaars van Europa. Zijn culinaire topprestaties worden geserveerd in het enige 5-sterren Superior Hotel in Ischgl, Hotel Trofana Royal. Ischgl wordt niet voor niets de ‘culinaire hotspot van de Alpen genoemd’. De gerenommeerde gastronomische gids Gault Millau heeft vier restaurants in de populaire bestemming in de Paznaun regio, bekroond met in totaal negen ‘Hauben’ (koksmutsen). De 26 jarige Benjamin Parth van restaurant ‘Stüva’ in hotel Yscla, onderscheiden met drie koksmutsen, behoort zelfs tot de beste chefs van Oostenrijk.

Meer informatie over de chefs, hun gerechten en de routes is te vinden op www.kulinarischerjakobsweg.paznaun-ischgl.com of www.paznaun-ischgl.com

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?