David Bacci Herman Plugge Irish Coffee Award 2017

David Bucci wint Herman Plugge Irish Coffee Award 2017

Bergbeklimmer David Bacci is de winnaar geworden van de Herman Plugge Irish Coffee Award 2017. De in Italië woonachtige Nederlandse alpinist won de prestigieuze klimprijs met zijn beklimmingen op Cerro Murallón in Patagonië en Denali in Alaska.

Tekst en foto's Timo de Boer

Beklimming in Patagonië

In februari 2017 opende David een nieuwe en zeer technische (1000m, 90°, M6+, A2) route in de duizend meter hoge oostwand van de Cerro Murallón. Vanaf Ushuaia, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, fietste David duizend kilometer naar het noorden – pal tegen de beruchte Patagoonse wind in om de berg te bereiken. Daar moest hij vervolgens een maand wachten voor anderhalve mooi dag weer, precies genoeg om de klus te klaren. 
Lees het complete verslag op Planetmountain.com: http://bit.ly/2ne367r

Succes op de Denali

In juli 2017 trok David naar Alaska voor de beklimming van de Slovak Direct route op de Denali (6194 m), de hoogste berg van Noord-Amerika. De extreem moeilijke route werd in 1984 geopend en pas zeven keer met succes herhaald. Voor de beklimming door de 2800 meter hoge zuidwand waren David en zijn teamgenoten 61 uur, bijna non-stop, in touw. 

De Herman Plugge Irish Coffee Award

Sinds 2000 wordt de Herman Plugge Irish Coffee Award jaarlijks toegekend aan de Nederlanders die de beste buiten-Europese klimprestatie hebben neergezet. De jury toetst de beklimmingen aan een drietal criteria: het avontuurlijke karakter en het technische niveau van de beklimming en het commitment dat de bergbeklimmers hebben getoond om hun doel te behalen. De award is vernoemd naar Herman Plugge – de nestor van het Nederlandse expeditie klimmen – die na de prijsuitreiking op traditionele wijze Irish coffee bereid voor de aanwezigen.

Eerdere prijzen

Voor zijn beklimming van de Cerro Torre en Fitzroy in 2016 ontving David al eerder de BergsportAward van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging NKBV.

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.