David Lama Lunag Ri

David Lama beklimt solo Lunag Ri

De Oostenrijkse Alpinist David Lama heeft als eerste mens de Nepalese berg Lunag Ri beklommen. En of dat nog niet indrukwekkend genoeg was: hij deed het nog alleen ook.

Indrukwekkende eerste beklimming

Daarmee is de beklimming een van de meest indrukwekkende eerste beklimmingen van de laatste jaren. De Lunag Ri was met 6907 meter boven zeeniveau een van de hoogste nog niet beklimmen bergtoppen van Nepal. En dat was niet zonder reden: de beklimming was een grote uitdaging voor de klimmer.

Eerdere pogingen

Het was niet voor het eerst dat David Lama in actie was op de flanken van de Lunag Ri. Al in 2015 probeerde hij samen met de Amerikaanse klimmerslegende Conrad Anker de top te halen, maar 300 meter onder de top moest het duo omkeren. In 2016 probeerden de twee het nog een keer, dit keer ging het bijna mis, toen Anker op een hoogte van 6000 meter een hartaanval kreeg. Wonder boven wonder konden de twee terugkeren naar het dal en Anker werd in een ziekenhuis succesvol geopereerd. Terwijl hij herstelde in het ziekenhuis, deed David Lama nog een poging, maar moest weer omkeren, dit keer slechts 250 meter onder de top. Lama zou die expeditie later beschrijven als een van zijn meest extreme ervaringen ooit.

Hoewel Conrad Anker goed herstelde, was wel duidelijk dat het klimmen in het hooggebergte er niet meer inzat. Het lichaam was er simpelweg niet meer toe in staat. Daarna besloot Lama om het nog een keer alleen te proberen.

Solo beklimming

In de zomer van 2018 begon hij een training in de Alpen, en vertrok in de herfst naar Nepal. Eind oktober was het weer goed genoeg om een poging te wagen. De klim kostte drie dagen, waarbij hij twee nachten in bivak moest doorbrengen. Een groot deel van de tocht naar boven klom hij zonder touwen. Dat vereiste opperste concentratie en totale focus, want ruimte om een foutje te maken, is er niet op zulke plekken.

Op 25 oktober bereikte hij de top, waarna een wederom moeilijke terugtocht begon. Uiteindelijk bereikte hij veilig het base camp midden in de nacht.

 

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?