De Alpe Adria Trail krijgt een broertje
De Alpe Adria Trail is inmiddels een bekende wandelroute door Oostenrijk, Slovenië en Italië. En als het aan de Oostenrijkse Alpenvereniging ligt, krijgt die weg een ‘broertje’: de Alpen-Adria-Alpin-Weg moet een avontuurlijke alpine variant op de al bestaande Alpe Adria Trail worden. Als de plannen werkelijkheid worden, wordt de nieuwe route net een beetje avontuurlijker en net een beetje minder georganiseerd.
De bekende Alpe Adria Trail voert in 43 etappes van de Hohe Tauern in Oostenrijk naar de kust van de Adriatische zee in Italië. De route is goed bewegwijzerd en aan het eind van elke etappe kom je bij een slaapplaats.
Avontuurlijker dan de Alpe Adria Trail
De nieuwe route moet iets avontuurlijker worden dan dat. De planners mikken op een route waarbij niet aan het eind van elke etappe een berghut te vinden is. Op die manier wordt de route avontuurlijker en moet de wandelaar de eenzaamheid in de bergen nóg beter ervaren. Daarbij volgen de plannenmakers voorbeelden uit Zwitserland, waar ook zulke routes, met overnachtingen in het veld liggen.
Nog op de tekentafel
De nieuwe route ligt nog op de tekentafel. Er moet nog onderhandeld worden met grondeigenaren en er worden nog partners ter ondersteuning van het project gezocht. Ook is de route nog niet helemaal uitgestippeld en uitgezet. De plannenmakers hopen dat ze met hun ideeën weer een impuls kunnen geven aan wat meer ingeslapen almen en dorpen.
De globale route
Voor het uitzetten van de route wordt samengewerkt met de Universiteit van Milaan, die de plannenmakers van de exacte GPS-gegevens kan voorzien. Het doel is om van de nieuwe wandelroute een rondwandeling van 600 à 700 kilometer te maken. Die moet dan globaal van de Wolayersee, over de Gailtaler Hohenweg naar de Comptonhütte lopen. Vanaf daar gaat het dan door de Karawanken richting Slovenië, waar je door de Steiner Alpen en de Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park naar de Italiaanse grens gaat. Door ItaliË trek je over de Via Alpina richting door de Friulische Dolomieten terug naar Oostenrijk.
Bron:
Afbeelding:
By GeKo15 [CC BY-SA 3.0 at], via Wikimedia Commons