De nieuwe Alpe-Adria Trail: van de Grossglockner via Slovenië naar de Middellandse Zee

Wandelfans, opgelet: de nieuwe Alpe-Adria Trail van zo’n 700 kilometer is een diverse, grensoverschrijdende ontdekkingsroute door drie landen en drie culturen. Wandelaars treffen onderweg natuurlijke landschappen, alpenwateravonturen en fascinerende bergflora en -fauna aan, van de voet van Grossglockner in Oostenrijk, via de Sloveense Alpen tot de Italiaanse Adriatische kust. Het pad loopt in 43 etappes langs meren, stroompjes en rivieren naar de Middellandse Zee. Door het milde klimaat en de talloze uren met zonneschijn is deze route een must voor alle wandelfans. De onderdelen zijn zo’n 20 kilometer in lengte en zijn ieder goed voor vijf tot acht uur wandelplezier. Het is de eerste keer dat deze bekende routes kartografisch gecombineerd worden tot prachtige etappes. Wandelfans kunnen dus ook individuele secties van de route wandelen en op een later tijdstip het pad vervolgen.

Oostenrijk

De eerste etappes leiden je door Mölltal in het Oostenrijkse Karinthië. Deze bieden een indrukwekkend uitzicht op een aantal 3000’ers. Het pad loopt langs de voet van Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, precies in het midden van Hohe Tauern National Park. Zodra wandelaars Heiligenblut en Grosskirchheim achter hen laten, komen ze langs de watermolens in Apriach, het middeleeuwse kunstenaarsdorp Gmünd dat in 2011 de EDEN Award in Brussel ontving voor zijn professionele culturele toewijding. Millstätter Alpe ligt precies naast het zachte landschap van Nockberge National Park, waarin een aantal van de mooiste wandelgebieden van Karinthië gelegen zijn. Het laatste onderdeel in Karinthië loopt van Velden/Wörtersee tot Baumgartnerhöhe nabij de Fakersee. Vlak voordat je de laatste bestemming in het gebied bereikt zullen de ruïnes van kasteel Finkenstein je prachtige beelden voorschotelen.

Slovenië

In de volgende onderdelen van de Alpe-Adria Trail bereiken de wandelaars het verrassend groene Slovenië en het wereldberoemde Ski World Cup dorp Kranjska Gora. De route volgt de smaragdgroene bergrivier Soča (Isonzo in het Italiaans). Onderweg naar het Triglav National Park in het hart van de Julische Alpen kunnen natuurfans stuiten op wilde dieren, terwijl het pad je via de hoogste bergpas in Slovenië, Vršič, door naar Bovec leidt. De onberoerde Soča valley won in 2008 de EDEN Award en is rijk aan natuurlijke landschappen met onder meer watervallen, grotten en afgelegen riviervalleien.

Uiteindelijk zullen wandelaars Kobarid, een dorp dat zijn culturele erfgoed van de Eerste Wereldoorlog omarmt, en Tolmin bereiken. De pracht van de vallei draait geheel om haar turquoise water van de wilde rivier. Het is een geweldige regio, zeker voor wildwatersporters en vissers. Ver in het westen van Slovenië kruist de route de regio Goriška Brda, waar de eeuwenoude traditie van wijnbouw tot vandaag de dag nog leeft. Het laatste hoogtepunt van de Sloveense etappes van de route is Lipica, met zijn 430 jaar oude en wereldberoemde paardenfokkerij.

Italië

Wandelaars kunnen in Collio de grens van Italië oversteken en pauzeren bij de traditionele stad Cividale del Friuli. Julius Caesar benoemde de van origine Keltische nederzetting tot dorp. In juni van 2011 is de hoofdstad van het eerste Longobarden hertogdom in Italië op de Werelderfgoedlijst komen te staan. Bezoekers moeten er zeker even langs om de culinaire heerlijkheden te proeven, waaronder het wijnproeven in het prachtige heuvelgebied. Een paar etappes later worden wandelaars door kasteel Duino aangetrokken, waar de Duitse dichter Rainer Maria Rilke zijn beroemde Duino Elegies schreef. Vanaf daar is het nog maar een aantal kilometer naar de laatste bestemming: Muggia, een idyllische havenstad met Venetiaanse charme, overheerlijke Middellandse gerechen en pittoreske architectuur.

De route wordt aangeduid met Alpe-Adria Trail bordjes en bij ieder onderdeel is een locatie met een magisch uitzicht en een onvergetelijke omgeving. Ook biedt elke etappe een culinaire pauze en zijn er bij ieder eind overnachtingsmogelijkheden. Wandelaars kunnen hun eigen arrangementen regelen of simpelweg reisorganisaties contacteren voor een arrangement, inclusief overnachtig, vervoer en bagage. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Alpe-Adria Trail.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!