Broad Peak. Foto Stefanos Nikologianis via Flickr Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

De eerste beklimming van Broad Peak

Op 9 juni 1957 werd de Broad Peak voor het eerst succesvol beklommen door een Oostenrijkse expeditie. De Broad Peak is met zijn piek op 8051 meter de 12e hoogste berg ter wereld. Deze berg ligt in het Gasherbrum massief in Baltistan, op de grens tussen Pakistan en China. 

De eerste westerling die de piek zag was waarschijnlijk luitenant T.G. Montgomerie. Hij was landmeetkundige in de omgeving en in 1856 zag hij een aantal extreem hoge pieken, die hij simpele namen gaf: K voor Karakoram en een ​​nummer voor de piek. De K2 is nog steeds bekend onder deze naam. De K1 werd hernoemd naar Broad Peak door de Britse ontdekkingsreiziger W.M. Conway, omdat de top van de piek anderhalve kilometer lang is. 

De eerste beklimming van Broad Peak

Broad Peak heeft drie verschillende toppen: de belangrijkste top van 8047 meter, een centrale top op 8016 meter en een noordelijke top op 7550 meter. De eerste succesvolle beklimming van de belangrijkste top werd gemaakt in 1957 door een Oostenrijkse expeditie, bestaande uit vier leden: Hermann Buhl, Fritz Wintersteller, Kurt Diemberger en Marcus Schmuck. De Oostenrijkers hadden het voordeel dat een eerdere mislukte Duitse expeditie in 1954 al veel vaste lijnen had opgezet.

Indrukwekkend succes

De beklimming door het Oostenrijkse team was om een aantal redenen een prestatie. Ten eerste maakten de klimmers geen gebruik van de kunstmatige zuurstof die tegenwoordig beschikbaar is. Ten tweede beklommen de Oostenrijkers Broad Peak zonder gids of dragers van uitrusting. Ten slotte was vier man een erg klein team om een top van boven de 8000 meter te beklimmen.

Nog meer Oostenrijks succes

Marcus Schmuck en Fritz Wintersteller waren ook nog eens de eerste die de Skil Brum piek bereikten. Dit deden zij tijdens dezelfde expeditie op 19 juni. Vanaf het kamp aan de voet van de berg, naar de top en weer terug naar het kamp kostte hen slechts 53 uur. Dit tijd was zeer snel omdat de twee Oostenrijkers de tocht maakten zonder enige andere middelen dan die zij op hun eigen rug konden tillen. 

Relatief veilige berg

Vanaf de eerste beklimming in 1957 tot augustus 2003 is Broad Peak 255 keer beklommen. 18 mensen zijn bij een poging gestorven, waardoor het sterftecijfer op ongeveer 7% ligt. Hiermee is Broad Peak één van de veiligere 8000m pieken, maar dit betekent niet dat beklimming een makkelijke opgave is.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!