De Matterhorn. Foto: Dirk Beyer via Wikimedia Commons

De eerste beklimming van de Matterhorn

14 juli 1865 – Het uitzicht is adembenemend. Edward Whymper, voelt de spanning in zijn keel kloppen. Nog maar tien meter en dan zouden hij en zijn team de top van de Matterhorn bereiken. Maar zijn ze de eersten? Aan de andere kant van de berg is de Italiaan Jean-Antoine Carrel immers ook bezig met de beklimming.

Het gezelschap

Op 13 juli om half 6 ’s morgens waren Whymper en zijn teamgenoten uit het Zwitserse plaatsje Zermatt vertrokken. Naast Whymper bestond het gezelschap nog uit 7 personen: Michel Croz, Pieter Taugwalder met zijn twee zonen, Lord Douglas, Hadow en Hudson. Ze brachten de nacht door op een hoogte van 1852,5 meter. De volgende dag (14 juli) gingen Whymper en zijn expeditieleden al met het ochtendgloren op pad. Ze hielden regelmatig rustpauzes om op adem te komen. De berg werd zo steil dat er bijna geen steun meer te vinden was. Er werd een touw uitgerold om een eventuele valpartij te voorkomen. Om tien over half 2 had Whymper’s gezelschap als eerste de Matterhorn beklommen. De wereld lag aan hun voeten.

Dramatische terugtocht

Na een uur op de top gebleven te zijn, begon het gezelschap aan de afdaling. Er werd wederom voor de veiligheid een touw uitgerold. Aanvankelijk verliep de afdaling goed, totdat Hadow uitgleed, bovenop Croz viel en hem meenam in zijn val. Ook Hudson en Lord Douglas werden in de val meegenomen, omdat ze met een touw aan Croz en Hadow vastzaten. Alleen Whymper en de Taugwalder’s bleven op de been, omdat het touw tussen Douglas en Taugwwalder brak. De valpartij werd breed uitgemeten in de media. Het kreeg zelfs zo veel aandacht dat de Engelse koningin Victoria zich uitsprak voor een algemeen klimverbod in de Alpen.

Ondanks dat verbod bleef de Matterhorn populair bij beklimmers. Op 22 augustus 1871 beklom de Britse Lucy Walker als eerste vrouw de top van de Matterhorn. En ook nu worden er nog records op de berg gebroken. In mei 2015 verbrak de Zwitser Dani Arnold het snelheidsrecord waarmee de Matterhorn beklommen werd. Hij beklom de berg via de noordkant in 1 uur en 46 minuten en was daarmee 10 minuten sneller dan de vorige recordhouder.

Meer over de eerste beklimming van de Matterhorn lees je op IsGeschiedenis.nl

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?