De Greater Patagonian Trail is in de maak

Bijna 3000 kilometer hiken door de meest afgelegen stukken van het Zuid Amerikaanse Patagonië. Dat wordt  de Great Patagonian Trail. Een groot netwerk van wandelroutes door het ruige landschap van Patagonië dat op dit moment in de maak is. Twee hikers, de Duits-Zwitserse Jan Dudeck en de Chileense Meylin zijn samen, met hun GPS op pad over ongemarkeerde paden, ruiterpaden en kleine plattelandsweggetjes om de route compleet te maken.

Net zo mooi als de Appalachian Trail

Volgens kenners kan de route, wanneer die voltooid is, zich meten met bekende lange-afstands paden zoals de Appalachian Trail en de Pacific Crest Trail, zowel qua lengte als qua schoonheid. In ieder geval is de route, nog voor dat die helemaal af is, al de langste route van Zuid-Amerika. En hij wordt nog langer! Dudeck en Meylin zijn nog steeds onderweg om met hun GPS meer delen van de route te plotten en in kaart te brengen.

Wandelen zonder auto’s tegen te komen

Het eindpunt van de route staat nog niet vast, maar Vuurland iséén van de mogelijkheden. Als dat het daadwerkelijke eindpunt wordt, is de route van de Greater Patagonian Trail meer dan 3200 kilometer lang. Ondertussen delen de twee routemakers de eerste GPS-coördinaten en details over de route, zoals plekken waar je je voorraden kunt aanvullen, via hun eigen website. Daarbij kiezen ze zo veel mogelijk voor oude voetpaden, of maar weinig gebruikte landweggetjes. Zo kun je kilometers wandelen zonder een auto tegen te komen.

Greater Patagonian Trail in één zomerseizoen

Volgens de makers is de Greater Patagonian Trail in één zomerseizoen te lopen, tussenstops voor bevoorrading en slecht weer meegerekend. Voor wie niet zo veel tijd heeft, is de route verdeeld in een aantal secties, die in lengte variëren van 35 tot 150 kilometer. Elke sectie begint en eindigt in een plaatsje dat bereikbaar is met het openbaar vervoer. Op die manier kun je de Greater Patagonian Trail ook in etappes lopen. 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!