Capanna Regina Margherita foto via pixabay

De hoogste bibliotheek van Europa

Geen zin om een grote stapel boeken mee te sjouwen tijdens je bergtocht, maar wil je wel wat te lezen hebben onderweg? Onder de top van de Monte Rosa, vind je op 4552 meter hoogte de hoogste bibliotheek van Europa, in de Capanna Regina Margherita, beter bekend als de Margherita-hut.

Capanna Regina Margherita

De Capanna Regina Margherita werd aangelegd in de 19e eeuw en groeide uit tot een belangrijke berghut voor klimmers in het Monte Rosa massief. Het originele gebouw uit de 19e eeuw werd in de jaren ’70 vervangen voor een moderner gebouw.

Vernieuwing Margheritahut

De hut is nu helemaal het digitale tijdperk binnen gekomen. Daarbij werd de hut geholpen door internetbedrijf Amazon. Dat legde namelijk een WiFi-netwerk aan in de berghut, en bezorgde een aantal van haar eigen Kindle e-readers. Die vormen de basis voor een bibliotheek op hoogte. Met de toegang tot het internet hebben lezers toegang tot lectuur in bijna alle talen. Niet onbelangrijk, want de Capanna Regina Margherita wordt bezocht door klimmers uit alle windstreken.

Bibliotheek aangelegd met touwgroepen en stijgijzers

Hoewel de klimmers geen complete boekenkasten naar boven hoefden te sjouwen, was het aanleggen van de bibliotheek niet per se makkelijk. De Capanna Regina Margherita is alleen te voet te bereiken en de tocht er naartoe is alleen voor ervaren alpinisten. En dus moest Amazon een speciaal klimmersteam uitrusten om alle spullen naar boven te brengen. Zij maakten van hun werk een filmpje:

via AlpyVZW 

Meer inspiratie

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!