De nominaties voor de Piolets d’Or zijn bekend

De winnaars van de Piolets d’Or van 2017 zijn bekend! De ‘oscars’ van de bergsportwereld worden in november van dit jaar uitgereikt aan de Britse klimmers Nick Bullock en Paul Ramsden, en aan het Russische klimmersteam van Dmitry Golovchenko, Dmitry Griogoriev en Segey Nilov. Zij winnen de prijzen voor hun baanbrekende prestaties dit jaar.

Ramsden en Bullock in Tibet

Paul Ramsden en Nick Bullock beklommen de noordhelling van de 7046 hoge Nyainqentangla South East in Tibet. De twee klimmers waren in 2016 zeven dagen onderweg op deze berg. Op de weg naar beneden namen ze een route die nog nooit beklommen was. De twee hielden een videodagboek bij van hun tocht.

Het is de vierde Piolet d’Or voor Ramsden. Eerder kreeg hij de award al in 2003, 2013 en 2016 voor zijn beklimmingen.

De Russische winnaars van de Piolet d'Or

Het Russische team viel al eerder in de prijzen met noemenswaardige bergbeklimmingen. Dit jaar verdienen de Russen de prijs voor hun prestaties op de Thalay Sagar. Het team beklom de noordwand van de bijna zeven kilometer hoge berg in bergregio Gangotri in India. Ze voltooiden de beklimming in alpinestijl in tien dagen. Daarbij moesten ze acht keer een bivak op de berg inrichten. Ook zij hielden een videodagboek bij.

Prijs voor Jeff Lowe

Al eerder dit jaar werd een winnaar van de Piolet d’Or bekend. Jeff Lowe, oprichter van het bekende bergsportmerk Lowe Alpine won een Piolet d’Or Lifetime Award. Een soort oeuvreprijs voor zijn verdiensten voor de bergsport.

De Piolets ‘d Or

De Piolets ‘d Or zijn belangrijke prijzen voor de bergsportwereld. Het gaat bij deze prijzen niet om de hoogste of snelste beklimmingen, maar vooral om innovatie en doorzettingsvermogen bij het maken van bijzondere beklimmingen. Daarbij wordt ook gekeken naar de manier waarop de klimmers te werk zijn gegaan. Hielden zij ook hun veiligheid in het oog? En lieten ze afval, zoals zuurstofflessen, achter op de berg? Volgens velen zijn die criteria echter lastig meetbaar, waardoor de uitreiking van de prijzen nogal eens discussie oproept.

De uitreiking van de Piolets d’Or 2017 is in november in Grenoble.

Bron: RockandIce.com

Afbeelding: Soumit ban at English Wikipedia [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?