De spectaculairste weg van Noorwegen is weer open

Op vrijdag 20 mei gingen na de winter de eerste delen van de Noorse bergweg Trollstigen open voor autoverkeer. Het is dus weer mogelijk om op delen van de ‘Trollen weg’ de rijden. Trollstigen is één van Noorwegens meest avontuurlijke bergwegen.

Niet de hele weg open

De totale weg is zo’n 106 kilometer lang, maar het gehele parcours zal niet in één keer worden geopend. Sommige bochten en wegen zullen wegens lawinegevaar gesloten blijven, maar sinds vrijdag is het stuk tussen Slettvikane en Stigrora geopend voor het verkeer. Dat is op zichzelf al opmerkelijk als je ervan uit gaat hoe delen van Trollstigen minder dan een maand geleden er uit zagen:

Onzekerheid

De Noorwegense wegbeheerder weet nog niet wanneer de gehele weg geopend zal worden. De condities op andere stukken zijn nog niet veilig genoeg. “We wachten nog steeds op Bispefonna (een grote sneeuwmassa uit de bergen). Er moet een landverschuiving plaatsvinden of de situatie moet stabiliseren en smelten voordat het veilig is voor het verkeer in de haarspeldbochten”, aldus NPRA vertegenwoordiger Kaj-André Saether Doving tegen. De autoriteiten raden automobilisten en toeristen om verkeersmeldingen te volgen voordat ze Trollstigen bezoeken.

Trollstigen nationale toeristische route

Noorwegen maakte in 2012 van Trollstigen een Nationale toeristische route. Het opende voor het eerst in 1936. De kronkelende weg slingert langs de Stigfossen waterval en rondom elf haarspeldbochten. Hierdoor hebben mensen die erop rijden adembenemende uitzichten van het gebergte gebied Rauma in het westen van Noorwegen. De bouw aan het project begon in 1928, twaalf jaar nadat het Noorwegens parlement groen licht gaf en ondanks protesten in die tijd dat de bouw van deze weg krankzinnig zou zijn. De weg is één van de meest bekende bergwegen

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?