steilste weg ter wereld Harlech Wales

De steilste straat ter wereld ligt in… Wales!

De steilste straat ter wereld zou je misschien verwachten een plaatsje aan de voet van een grote bergketen als de Alpen, Rockey Mountains of de Himalaya. Maar niets is minder waar. Het Guinness Book of Records heeft een straatje in het dorpje Harlech uitgeroepen tot de steilste straat ter wereld.

Stijgingspercentage van 37,5%

Het straatje Ffordd Pen Llech slingert door het dorpje Harlech in Snowdonia National Park in Wales. Het straatje genoot al bekendheid als de steilste straat van het Verenigd Koninkrijk, met op het steilste punt een stijgingspercentage van maar liefst 37.5%. Of anders gezegd: voor elke 2.76 meter die je horizontaal aflegt, ga je ook één meter omhoog. Wie aan het begin van het weggetje staat komt overigens een bord tegen waar zelfs 40% vermeldt wordt. Voor de duidelijkheid heeft de wegbeheerder het stijgingspercentage naar boven afgerond.

Openbare weg

Dat klinkt voor een doorgewinterde bergwandelaar misschien niet bijzonder. Maar we moeten daarbij niet vergeten dat het hier niet om een bergpad gaat, maar om een straat. Of zoals het Guinness Book of Records het zelf definieert: een openbare verbinding die door gewoon verkeer gebruikt kan worden om met voertuigen van de ene naar de andere bestemming te reizen. En dat doen de bewoners van Harlech zeker. Aan het straatje staan meerder huizen en niet onbelangrijk: wie boven is staat bij de grote trekpleister van het dorpje het imposante Harlech Castle.

Meten van de steilste weg

Om zeker te weten dat de Ffordd Pen Llech echt zo steil is, gingen de mensen van het Guinness Book of Records nauwkeurig te werk. Op het steilste stuk van de straat werd over een lengte van tien meter vastgesteld hoe veel de weg omhoog ging. Dat is eerlijker dan de gemiddelde stijging van de hele weg nemen, want dan kunnen vlakke stukken het gemiddelde stijgingspercentage flink omlaag trekken.

Fietsbestemming

Het weggetje is populair bij fietsers, die graag hun kuiten willen testen op deze steile beklimming. Maar wie nu al z’n fiets op de fietsendrager wil zetten om naar Wales af te reizen kan bedrogen uitkomen. De Ffordd Pen Llech is niet alleen steil, maar ook smal. Daarom geldt op het weggetje éénrichtingsverkeer, je mag op een fiets alleen het weggetje afdalen. De heuvel beklimmen kan via een andere weg, maar die is een stuk minder steil: 25%.  

De op één na steilste weg ter wereld is ook bekend. Dat is Baldwin Street in het plaatsje Dunedin in Nieuw Zeeland.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt