sneeuwdump Alpen

De winter is begonnen met heel veel sneeuw!

Sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw! De winter is begonnen. Dit weekend trok er een neerslaggebied over de Alpen waar behoorlijk veel sneeuw uit viel. Goed nieuws voor vroege wintersporters!

Op sommige plekken viel een meter sneeuw en hier en daar komt daar nog heel wat sneeuw bij. Daarmee is de winter van 2019-2020 nu echt begonnen. Hier en daar wordt al naar hartenlust geskied. 

Ongemak

Dit weekend viel er in delen van Oostenrijk en Italië sneeuw. Dat leidde op een aantal plaatsen tot problemen. In Oost-Tirol en Karinthië werd code rood afgekondigd. In de deelstaat Salzburg werden gebouwen ontruimd omdat er gevreesd werd dat de gebouwen in het pad van lawines konden liggen en op veel plekken in Oostenrijk en Italië viel de stroom uit, en overal zijn wegen afgesloten. Het Italiaanse dorpje Martell kreeg de volle laag van een lawine. Camera's legden vast hoe de sneeuwmassa traag door het dorpje schoof. 

Door de enorme hoeveelheden sneeuw is ook het lawinerisico groot. Op een aantal plekken geldt al stufe 4, op een schaal van 5. Groot risico dus. Dat betekent opletten voor wie buiten de skipistes op pad gaat. Wie niet over de juiste kennis en materialen beschikt, moet bij zulk hoog lawinegevaar niet zonder begeleiding buiten de piste op pad gaan. Dat is namelijk vragen om ongelukken en die hebben zich inmiddels –helaas- ook voorgedaan. Ga je op pad? Check dan altijd even de lawineberichten

Mooie winterse plaatjes

Ongemakken die horen bij een onstuimige start van de winter in de bergen. Gelukkig De besneeuwde bergen leverden ook veel mooie plaatjes op. Eindelijk kunnen we weer genieten van echte winterse plaatjes!

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.